Verdens største postkasse står nå på Svalbard

Kvinnen bak prosjektet håper barn fra hele verden vil sende brev til julenissen i Longyearbyen.

Po Lin Lee

Po Lin Lee har bygget verdens største postkasse i Longyearbyen slik at ingen skal være i tvil om hvor i verden julenissen kommer fra. Foto: Kjersti Strømmen

Verdens største postkasse ble avduket i Longyearbyen søndag. Den knallrøde bygningen ruver 9,3 meter over bakken og er hele 2,1 meter høyere enn den japanske, som til nå har hatt rekorden.

Målet med postkassen er å trekke turister til Longyearbyen og gjøre det klart for hele verden at nissen er norsk og bor på Svalbard.

Postkasse

Flere lot seg avbilde foran Longyearbyens nye turistattraksjon.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Norsk nisse

Kvinnen bak prosjektet bor i Longyearbyen men er fra Hongkong, og er ikke i tvil om hvor julenissen hører hjemme.

– Helt siden jeg var ei lita jente har jeg visst at julenissen kommer fra Nordpolen. Dette er den nordligste byen i verden, så da må jo julenissen bo her, sier forretningskvinnen Po Lin Lee.

Små barn og store voksne fra alle land skal få sende brev til julenissen, og få svar fra Svalbard. Målet er at lokale kunstnere skal bidra med nissekort. Noen skal også få sine ønsker oppfylt.

– Vi skal bringe glede fra Arktis til hele verden, forteller Po Lin Lee.

To postkasser

Barn i Longyearbyen blir oppdratt til å tro at nissen bor oppe i Gruve 2 fjellet, i den nedlagte kullgruva. I førjulstida leverer de sine ønskelister til nissens postkasse ved foten av fjellet. Po Lin Lee mener at den enorme postkassen hun har reist, ikke skal konkurrere ut den lille gamle.

– Vi må beholde tradisjonen med den gamle postkassen. Men den er kun åpen i desember. Denne kommer til å være åpen hele året og vil motta brev fra hele verden, sier Po Lin Lee.

Eva og postkassen

Eva Grøndal benytter sjansen til å levere inn sine juleønsker til nissen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Kan gi fart til både reiseliv og annet næringsliv

Prosjektet fra planlegging til gjennomføring har skjedd på litt over en måned. LNS Spitsbergen fikk oppdraget med å bygge verdens største postkasse.

– Jeg synes det er helt fantastisk. Det er mange som ønsker tilhørighet til julenissen, så det er på tide at den kommer til Longyearbyen, forteller administrerende direktør i LNS Spitsbergen, Frank Jakobsen.

Jakobsen tror prosjektet vil gi fart til både reiseliv og annet næringsliv i Longyearbyen.

– Er det noe Longyearbyen trenger så er det attraksjoner. Som firma var det artig å få bygge den også, så det er utrolig spennende.

Gøy for barna

Elleve år gamle Siril Aurora Malmstein var en av dem som møtte opp til åpningen.

– Den er veldig høy, og det som er det beste er at den har en luke som vi kan putte inn ønskelista. Det er plass til veldig mange ønskelister, så hvis det blir fullt blir jeg imponert.

Postkasse

Verdens største postkasse understreker at nissen kommer fra Svalbard.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK