Normal

Er dette verdens sprekeste dronning?

Dronning Sonja (77) fartet over Finnmarksvidda med både skuter og hund under privat besøk i Finnmark i helga – Se video!

Sprek dronning kjører hundespann.

Se video av da dronning Sonja (77) kjørte hundespann under besøket i Finnmark. Foto: Kristian Sønvisen Bye

– Møtet med samefamilien inne på beitet, var enestående. Det var så naturlig og ikke noe som var satt opp for turistene, for dette er måten de lever på, sier dronning Sonja om møtet med familien Gaup på KB Siida i Báhkilvarre i Karasjok lørdag.

Dette møtet med reindriftsfamilien var noe av det som gjorde mest inntrykk på dronningen på denne turen.

– Det å oppleve Anne Louises entusiasme med det å være reindriftsutøver, med det som levebrød, var jeg veldig imponert over. De unges engasjement for dette som levemåte, der Lásse på 21 år skulle overta, sier hun.

Dronning Sonja har vært på en privat tur i Finnmark, der hun har fartet over Finnmarksvidda med både skuter og hund. Fredag var hun innom Juhls i Kautokeino, lørdag var hun i Karasjok, før turen da gikk over vidda til Jotka søndag.

Lásse og Dronninga

Det ble et muntert møte mellom dronning Sonja og reineier Lásse Erik Næss Gaup, da dronningen var på besøk i KB siida i Karasjok lørdag.

Foto: Anne Luoise N. Gaup

Snakket om sine liv

Anne Louise N. Gaup forteller at hun var nervøs før dronningens besøk i siidaen deres lørdag, og synes det er artig å få høre om dronningens skryt av henne etterpå.

– Man har jo sine forventninger til å få selveste dronninga på besøk, men hun er jo en utrolig jordnær person, og vi snakket egentlig om alt mulig, forteller Anne Louise.

Hun sier at dronninga var utrolig enkel å snakke med, der de snakket sammen over kaffekoppen i lavvoen om helt vanlige ting.

– Hun snakket om kronprinsen sitt liv, om Märtha, om sitt liv og sin forrige tur til Karasjok, og jeg snakket om mitt liv her. Det er veldig artig når det er så uformelt. Og hun er jo en utrolig sprek dame, smiler Anne Louise.

Vil leve i reindrifta

Reinflokken driver hun sammen med broren Lásse Erik Næss Gaup (21), men det er han som etterhvert skal overta flokken etter moren deres.

– Han skal overta drifta, men jeg håper å kunne ha reindrifta som levevei jeg også. Dronninga var veldig interessert i at det var han som den yngste som overtar drifta. Og så fant hun virkelig tonen med Lásse, sier Anne Louise.

– Det er jo veldig artig at de unge virkelig ønsker å leve på denne måten. Det er veldig flott. De er jo også utdannet to år i Kautokeino på reindriftsskolen der. Det var veldig imponerende og morsomt å oppleve, sier Dronning Sonja.

Fikk sin egen joik

Dronning Sonja

Dronning Sonja på besøk i Finnmark.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

På turen fikk dronninga sin egen joik på besøk i Jergul. Det var en morsom opplevelse der hun samtidig lærte en del om joik som hun ikke visste fra før.

– En joik sier mer om din identitet enn navnet ditt. Det var jeg ikke klar over. Du får en joik når du er født, og så får du en joik når du blir konfirmert, og så husker jeg ikke når den tredje skulle være, men det var tre, smiler dronningen.

Hun fikk også laget sin egen joik på Jergul, noe hun synes var veldig rørende og hyggelig.

– Det var veldig generøst av denne personen å sette seg ned og ta det bryet med å tolke en annen person slik. Så det var veldig spennende, sier dronningen om joiken.