Normal

Venter orkan på Svalbard: – Vil få konsekvenser

Svalbard stålsetter seg for orkanen som er ventet i løpet av fredags kveld og natt.

Venter Orkan på Svalbard

Foto: Ronny Brunvoll

Fra fredag kveld ventes østlig sterk storm utsatte steder, natt til lørdag kan hende det blir perioder med orkan på Spitsbergen. Meteorologene har derfor sendt ut fase A-varsel for Svalbard.

Ronny Brunvoll, reiselivssjef Visit Svalbard

Reiselivssjef på Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

Foto: Privat

– Det er ikke ofte det er så ekstrem vind her på Svalbard. Vi vet at det vil få konsekvenser for det ene og det andre, men slik er det bare, sier reiselivssjef for Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

Han håper både skutere og båter er sikret ordentlig. Som reiselivssjef har også uværet fått konsekvenser for turismen på øygruppa

– Det er klart det får det. To fly er kansellert i dag, så det blir en del tap for reiselivsaktørene her. Men slikt skjer, ikke noe vi kan gjøre med det, sier Brunvoll til NRK.

Her kan du følge med på været.

– Heldigvis vant til mye vær

Sysselmannskontoret har hatt møte fredag ettermiddag for å kartlegge og forberede seg på situasjonen.

– Meteorologisk institutt har fortsatt økt overvåkning av hvordan uværet utvikler seg. Vi er i tett dialog med de og legger fortløpende informasjon ut på vår hjemmeside. Det ligger også god informasjon på yr og på lokalstyrets hjemmesider, sier Askholt til NRK.

Se video av kjøreforholdene i Longyearbyen:

Uvær i Longyearbyen på Svalbard.

Foto: Ronny Brunvoll

Torsdag kveld kom det oppfordring fra blant annet lokalstyret om at folk bør holde seg innendørs.

– Folk her oppe er heldigvis vant til mye vær, men vi ber folk om å ta sine forholdsregler. At de sikrer løse gjenstander og lignende. Vi tenker at med det værvarselet, så er det en god idé å holde seg inne til uværet har passert, sier Sysselmann Kjerstin Askholt.

Folkebiblioteket i Longyearbyen har lagt ut beskjed på Facebook om at det er tid for å låne bøker, med forslag som Stormfulle høyder og Tatt av vinden.

– Det var passende titler i dag synes jeg, sier Askholt.

– Overvåker situasjonen fortløpende

Foreløpig har Sysselmannen normal beredskap.

– Men vi overvåker situasjonen fortløpende og øker beredskapen om nødvendig. Vi følger meldingene vi får fra meteorologene og ser hva det blir behov for etter hvert, sier hun.

Det er også forventet mye vær i Troms og Finnmark, der er det sendt ut OBS-varsel om lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind med snøfokk.

– Det blir ingen orkan her i Troms, men det blir en god del vind her også. Vi blir nok å merke det godt, sier statsmeteorolog Matilda Hallerstig.