NRK Meny
Normal

Venter forsinkelser fra Tromsø lufthavn

– Vi har store utfordringer, for å si det pent, sier Avinor. Nå prøver de å få sendt mannskaper til fjells for å rydde radar fri for snø.

Tromsø lufthavn

FORSINKELSER: En radar er til hinder for at flytrafikken fra Langnes lufthavn går som normalt.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Vi ber de reisende møte til normal tid om de ikke får annen informasjon fra flyselskapet, sier Lasse Vangstein, pressetalsmann i Avinor.

En radar på fjellet har fått mer snø på seg enn den har godt av. Avinor prøver å sende ut et lag nå i morgentimene for å forsøke å komme seg opp til radaren, for å rydde den for snø slik at vi kan få den opp og gå igjen:

Lasse André Vangstein

SENDER MANNSKAPER: Lasse Vangstein forteller at Avinor sender mannskaper for å rydde radaren for snø.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Vi har utfordringer med denne radaren som vi ikke har helt full drift på, for å si det pent, sier Vangstein.

Nedsnødd radar

Når radaren, som ligger på fjellet Kjølen, ikke fungerer slik den skal, er det begrensninger i hvor mange fly som kan komme inn og ut av Tromsø lufthavn. Dette betyr at flygelederne må kommunisere tett med flygerne.

– Dette betyr at det kun er lov å ha ett fly av gangen i den såkalte sektoren. Da mister vi ganske mye kapasitet, og det kan bety en del forsinkelser, forteller Vangstein.

Han synes det er vanskelig å anslå hvor mye forsinkelser det dreier seg om.

– Man det er klart, kommer det for eksempel et forsinket fly inn til Tromsø lufthavn så går det forsinket ut igjen. Det blir gjerne litt følgeforsinkelser av situasjoner som dette, sier han.

Været er bedre

Det var mandag tett snøvær i ishavsbyen, som førte til store forsinkelser.

– Været er heldigvis lite grann bedre enn i går, og bør ikke i seg selv by på veldig store utfordringer, sier Vangstein.