NRK Meny
Normal

Venstre trosser regjeringen – vil verne Arktis

På partiets landsmøte bestemte Venstre seg for at de vil jobbe mot olje- og gassutvinning i Arktis. Dette til tross for at regjeringen ønsker flere investeringer i nord.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen og resten av Venstres landsmøte ble enige om å jobbe for å stoppe olje- og gassutvinning i Arktis.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

«Dersom den internasjonale klimapolitikken skal lykkes, må de fossile ressursene i nord forbli i bakken. Venstre ønsker derfor å frede hele Arktis fra oljevirksomhet og ta initiativ til en internasjonal avtale som forbyr utvinning av ressurser i Arktis.»

Slik starter Venstre sin uttalelse, som de ble enige om på landsmøtet i Tromsø søndag.

Til tross for at forskere fra flere forskjellige institusjoner mener at oljen i Arktis bør bli liggende, har regjeringen åpnet for oljevirksomhet i Barentshavet rundt Svalbard.

Regjeringen har også bedt Norsk Polarinstitutt om å flytte den såkalte iskanten lenger nord, noe som kan åpne for mer olje- og gassvirksomhet i Arktis.

Dyrt å investere i nord

Nå trosser altså Venstre regjeringen. Paritet mener også at oljeutvinning i nord er en dyr affære, og med tanke på dagens oljepriser, mener de det er best å la oljen i Arktis ligge.

– Det er derfor nødvendig med en internasjonal avtale som freder Arktis fra oljeutvinning. Venstre mener at det beste tidspunktet for en avtale om Arktis er akkurat nå. Det er politisk lettere å verne felt når oljeprisen er lav, står det i uttalelsen.

Også risikoen for klimakatastrofer ved et eventuelt utslipp er viktig for partiet.

– En slik ulykke vil kunne få konsekvenser som kan sette hele økosystemet på spill, heter det i uttalelsen.

Investor Jens Ulltveit-Moe talte til Venstres landsmøte om hvorfor det er en dårlig ide å leite etter olje og gass i Arktis.

Investor Jens Ulltveit-Moe talte til Venstres landsmøte om hvorfor det er en dårlig idé å leite etter olje og gass i Arktis.

Vil ha oljefondet ut av kulldriften

Venstre har også lagt fram et forslag om ti kriterier som sier at oljefondet skal trekke seg ut av alle kullselskaper, og de mest forurensende og miljøskadelige olje- og gasselskapene.

– Oljefondet må kunne brukes som et redskap mot de mest forurensende fossile kildene: Kull, olje og gass, sa Venstres nestledere Terje Breivik og Ola Elvestuen ved presentasjonen av forslaget, ifølge partiets nettsider.

Noen av kriteriene i forslaget var at oljefondet skal trekke seg ut av ...:

  • Rene kullgruveselskap (mer enn 25 prosent av inntektene kommer fra utvinning av kull, eller som produserer mer enn 20 mill. tonn kull årlig).

  • Selskaper som får minst 25 prosent av inntektene fra kull, kullgruver eller kullkraft, eller hvor 25 prosent av energibruken kommer fra kull.

  • Selskaper som driver petroleumsaktivitet i svært sårbare områder, som f.eks. Arktis.

  • Les hele forslaget her (ekstern lenke)