NRK Meny
Normal

Venstre-topper villige til å ofre søndagshandel

Sju av tolv spurte fylkesledere i Venstre vil droppe søndagsåpne butikker, for å unngå brudd i det ikke-sosialistiske samarbeidet. Men Troms er en av dem som vil holde fast ved det som er vedtatt.

Søndagsåpne butikker

Mens regjeringspartiene vil åpne for handel på søndager, er støttepartiene delt.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg synes at et statlig forbud som regulerer tjenestetilbudet i en kommune ikke nødvendigvis er en egnet måte. Vi ser at det ført til kreative konstruksjoner, for eksempel disse Brustad-buene som man har lov til å handle fra på søndager, sier fylkesleder Irene Dahl i Troms Venstre.

Mens regjeringspartiene vil åpne for handel på søndager, er støttepartiene delt. KrF er sterkt imot, og dermed er Høyre og Frp avhengige av Venstre for å sikre flertall. Venstre er for en liberalisering, men flere fylkesledere er villige til å føye seg etter støttepartner KrF, skriver Klassekampen.

– Hvis den saken er så viktig for KrF som man får inntrykk av, så syns jeg Venstre bør føye seg, sier fylkesleder Geir Kjell Andersland i Hordaland Venstre. Også Maren Hersleth Holsen i Østfold er villig til å legge programfestet Venstre-politikk til side.

Tror de vil finne en god løsning

Roger Granum i Oppland og Irene Dahl i Troms er av dem som derimot mener partiet bør holde fast ved det som er vedtatt.

Irene Dahl

Fylkesleder Irene Dahl i Troms Venstre mener debatten om søndagsåpne butikker mangler nyanser.

Foto: NRK

– Perspektivet her er egentlig å flytte mer makt ned til kommunen, slik at de selv og samfunnet der kan finne fram til de beste løsningene som kan hjelpe for deres kommune, sier Dahl til NRK.

Hun er sikker på at når saken skal behandles i Stortinget, at stortingsgruppen til Venstre vil finne en god løsning som både kan ivareta samarbeidet, men også at man kanskje kan skjele litt til intensjonen bak Venstre sitt program.

– Debatten har flere nyanser

Fylkeslederen mener at man selvfølgelig skal ta hensyn til innspillene som har kommet i høringsrunden om saken.

– Det kan jo tilsi at man i denne omgang ikke gir kommunene og lokaldemokratiet full bestemmelsesrett, men at man kan finne løsninger som et stykke på vei vil fremme mer innflytelse til kommunene.

Det har vært snakk om at kommunene selv kunne få innflytelse i å definere hva som skal være et turiststed, da det ifølge loven gir anledning til å ha åpent på søndager.

– En annen mulighet kan være at man gir råderett lokalt over et større antall søndager i året enn disse som er før jul.

Dahl mener det er viktig å få fram at debatten har flere nyanser enn enten full søndagsåpent eller ingenting.

– Hovedspørsmålet har ikke kommet godt nok fram i debatten, nemlig at det er snakk om hvorvidt det skal være et statlig forbud eller om det skal være opp til kommunene.