Velgerne i nord vil ha Stoltenberg

Over halvparten av nordnorske velgere foretrekker Jens som statsminister fremfor Siv og Erna.

Jens Stoltenberg

Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg nyter støtten av 56 prosent av nordnorske velgere, 10 dager før valget. Arkivbilde.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

3000 personer over 18 år i Nord-Norge er spurt om hvem de helst vil ha som statsminister.

Godt over halvparten svarer «Jens Stoltenberg», og tallene er så og si de samme i både Nordland, Troms og Finnmark (se grafikk under).

– Dette tar jeg som en tillitserklæring til det arbeidet vi gjør i dagens regjering, og vi går til valg på å fortsette å bygge ut det norske velferdssamfunnet, sier Stoltenberg.

Stort sprang ned

Fra 56 prosents oppslutning rundt Stoltenberg er det et langt sprang ned til Frps Siv Jensen, som får støtte fra 20 prosent, mens 15 prosent av nordlendingene foretrekker Høyres Erna Solberg.

Stoltenberg kommer med en lovnad for å dekke opp støtten.

– I 2005 sa vi full barnehagedekning, det har vi fulgt opp. Nå sier vi full sykehjemsdekning, og så skal vi følge opp det i neste periode. Det tror jeg veldig mange velgere støtter oss i, sier Stoltenberg.

(Saken fortsetter under grafikken)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Populær hos kvinnene

Flere kvinner enn menn i Nord-Norge har tillit til den sittende statsministeren, men han er ikke like populær hos velgerne under 24 år.

Også hos de unge er han foretrukket, men Siv Jensen tar en større bit av kaka her, selv om dobbelt så mange under 24 år er usikre enn de over 24 år.

Det er også verd å ta en titt på hvilken kandidat folk foretrekker sett opp mot hva de ville stemt dersom valget var i morgen.

Ap- Frp- og Høyrevelgerne er selvsagt lojale overfor sine kanditater, og SV- og Sp-velgerne likeså overfor Stoltenberg og den rød-grønne regjeringen.

Overraskelsene

Kristelig Folkepartis velgere er delt midt på, mellom Stoltenberg og Solberg, ingen overraskelse der. Den kommer først når vi ser på Venstrevelgerne, som tradisjonelt ville vippet mot Erna Solberg, at overraskelsen kommer.

Der foretrekker nemlig et flertall Jens Stoltenberg som statsminister.

Også Rødt overrasker litt. Der skulle man kanskje tro at alle sammen ville foretrekke Stoltenberg og den sittende regjeringen, men hele 10 prosent har svart at de helst ser Siv Jensen som vår neste statsminister.

Kystpartiets velgere vingler. De fleste ønsker jeg Stoltenberg, men like mange vet ikke. Resten vil ha Erna Solberg.

– Lettere, siden han er toppsjef allerede

Siv Jensen synes det er oppløftende at en femtedel av velgerne i nord har tillit til henne som landets øverste politiske leder. Hun sier Stoltenberg drar fordel av at han har lang erfaring som statsminister:

– Det er mye lettere å forholde seg til det man har, men samtidig er altså Fremskrittspartiet landets største parti. Vi representerer en politikk som folk gjerne vil ha, og skal den bli gjennomført må vi ha en ny regjeringssjef i Norge, sier Fremskrittspartiets leder.

Marginale forskjeller

Det er altså ikke store forskjeller mellom fylken når det kommer til hvilken statsminister de ønsker seg.

Den største variasjonen mellom fylkene er at det kan se ut til at noen flere Troms-velgere svarer «vet ikke», mens denne andelen (rundt to prosentpoeng) i de andre fylkene svarer at de ville valgt Fremskrittspartiet og Siv Jensen.

1000 personer i hvert av de nordligste fylkene har blitt spurt per telefon. Intervjuet ble foretatt av Infact den 28. august.