NRK Meny
Normal

Vil vite mer før leteboring

Velgerne i nord vil vente med å åpne for oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

Grafikk
Foto: Grafikk / NRK

Velgerne i Troms og Finnmark vil vente med å åpne for oljeleting utafor Senja, Vesterålen og Lofoten, viser en meningsmåling Infact har utført for NRK.

Nesten 40 prosent av de spurte i Nordland, Troms og Finnmark sier nei til å åpne for oljeleting i den kommende stortingsperioden.

Men forspranget er ikke stort; 36 prosent av de spurte mener det stikk motsatte, nemlig at det bør letes etter olje allerede i løpet av de neste fire årene.

Hva er din holdning til olje- og gassleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja?

 

Nordland

Troms

Finnmark

  Total

Bør tillates i neste stortingsperiode

39.0%

32.3%

36.2%

36.3%

Bør ikke tillates før senere

39.1%

41.5%

38.7%

39.8%

Bør aldri tillates

13.8%

16.3%

13.5%

14.6%

Ingen bestemt oppfatning

8.1%

10.0%

11.6%

9.3%

Total 

100.0%

100.0%

100.0%

100.0%

Last ned og se alle tallene (xls)

Godt nytt for Arbeiderpartiet

Per Terje Vold

Per Terje Vold, administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Trekker vi de 14,5 prosentene som mener det aldri bør letes inn i regnestykket, forsterkes inntrykket av at folket i nord er skeptiske til oljeleting i de sårbare områdene:

Slår vi denne gruppen sammen med de som vil vente, ser vi at 54,4 prosent – over halvparten av de spurte – ikke vil ha leteboring de neste fire årene.

Dette klinger godt for Arbeiderpartiet, som har fått mye kritikk i valgkampen for ikke å ta standpunkt i oljedebatten.

– Jeg synes undersøkelsen bekrefter at Arbeiderpartiet er på rett spor, at folk er enig i at man må se forvaltningsplanen og få undersøkelsene på bordet før vi tar et endelig standpunkt, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Bendiks Harald Arnesen.

Overraskelsene

Og Arbeiderpartiet har støtte hos velgerne sine i dette spørsmålet. I følge målingen er et klart flertall i Arbeiderpartiet innstilt på vente, og her er Arbeiderparti-velgerne på linje med alle andre partier i Troms og Finnmark, bortsett fra Høyre og Frp.

Men et like interessant poeng finner vi blant SVs og Venstres velgerne i nord, hvor et lite flertall er for å vente og se – stikk i strid med partienes offisielle standpunkt mot en oljesatsing utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten.

Kun blant Rødt sine velgere finner vi et klart flertall mot leting.

Tallene er dermed noe nedslående for Høyre og Frp, de eneste partiene hvis velgere i nord ønsker å åpne for olje- og gassleting utafor Sør-Troms og Nordre Nordland allerede i kommende stortingsperiode.

Tror fortsatt på leting

Men Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Øyvind Korsberg tar undersøkelsen med ro:

– Vi har aldri styrt etter meningsmålinger, vi fatter beslutninger ut fra hva vi mener er best for landsdelen og nasjonen. Og det er tilgang på ny kapital, mer oljepenger og å skape ny vekst i hele landsdelen.

Heller ikke oljeindustrien lar seg skremme av undersøkelsen. Den presser hardt på for å få åpna disse områdene - og det snart.

– Før eller senere blir det leting i Lofoten og Vesterålen, det er bare et spørsmål om når man igangsetter letingen, sier Administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens Landsforening.

– Jeg hadde gjerne sett at det var et flertall for å sette i gang i kommende stortingsperiode, men det er jo også ti prosent som ikke har bestemt seg enda, og hvis de faller ned på riktig side blir dette svært bra.