NRK Meny
Normal

For dyrt med ilandføring på Veidnes

Ilandføring av olje fra Johan Castberg-feltet i Barentshavet til Veidnes i Nordkapp, avlyses av analyseselskapet Rystad Energy i en fersk rapport.

Terminal Veidnes

Slik ser Statoil for seg at terminalen på Veidnes i Nordkapp skal se ut. Nå avlyser imildertid analyseselskapet Rystad Energy ilandføring her.

Foto: Statoil

Analytikere i selskapet Rystad Energy la i dag fram sin årlige rapport under Nordområdekonferansen i Stavanger.

Analyktikerne mener at ilandføring av Veidnes-ledningen blir for dyrt, og mener at feltet kan bli utbygd med produksjonsskip med lager og lossekapasitet, ifølge Petro.no.

Rapporten er utarbeidet for PetroArctic, ProBarents, Innovasjon Norge og Kunnskapsparken Nord.

Det er utarbeidet tre scenarier for olje- og gassindustrien i Nord-Norge i 2030:

  • Basisscenario (mest sannsynlig)
  • Oppsidescenario (øvre grense for hva som er realistisk innen 2030)
  • Nedsidescenario (nedre grense for aktivitet med dagens prognoser).

Johan Castberg-feltet er i basisscenarioet utbygd med en såkalt FPSO (Floating Production, Storage and Offloading vessel), og ikke med rør til land som lisenspartnerne gikk inn for i vår, og som skapte jubel i Nordkapp kommune.

Ikke lønnsomt

– Dette er evaluert utfra de funnene som er gjort, eller rettere sagt ikke gjort, rundt Johan Castberg. Her var planen riktignok en ilandføring til Veidnes ved Honningsvåg, men da så man for seg tilleggsressurser. Så langt har dette ikke slått til, tilleggsressursene har uteblitt, sier Managing Partner Jarand Rystad i Rystad Energy til Petro Media News.

De spår at en FPSO er det mest lønnsomme til Johan Castberg-feltet, og Rystad mener dette ikke burde komme som en bombe for noen, da det skal ha vært gitt indikasjoner på dette underveis.

Fortsatt optimist

Kjell Giæver

Petro Arctic-direktør Kjell Giæver er ikke enig i konklusjonen til Rystad Energy, som mener ilandføring på Veidnes blir for dyrt. Han er optimist på vegne av landsdelen og Honningsvåg.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Petro Arctic mener noe annet enn Rystad Energy om hva konklusjonen på Veidnes blir. Så på vegne av landsdelen, Honningsvåg og våre medlemmer, er vi optimister på vegne av en terminal på Veidnes, sier direktør Kjell Giæver i Petro Arctic til Petro Media News.

Giævers optimisme kommer av at den samme rapporten viser en oppgang i antatte ressurser for Barentshavet.

– For bare ett år siden var de antatte ressursene rundt 18 milliarder foe, nå er de over 20, så vi har stor tro på at man kommer til å finne mer olje i Barentshavet vest. Nok til at en terminal på Veidnes blir realisert, sier Giæver.

Åtte nye feltutbygginger i nord

I rapporten har analyseselskapet tro på åtte nye feltutbygginger i nord. Det vil si det er seks nye feltutbygginger i tillegg til de som allerede er påbegynt på Goliat i Barnetshavet og Aasta Hansteen i Norskehavet.

Ifølge Rystad vil det gjøre at de årlige drifts- og investeringskostnadene i Nord-Norge vil kunne nå et nivå på opp mot 200 milliarder kroner, som ikke er langt fra kostnadsnivået som da vil være i Nordsjøen.

veidnes i Nordkapp

Veidnes i Nordkapp, der Statoil i vår sa de ville bygge et ilandføringsanlegg fra Johan Castberg-feltet.

Foto: Kai-Erik Bull