Ved hjelp av hørsel og lukt lærer de å finne mennesker begravd i snøskred

11 politihunder er på kurs på Svalbard for å bli redningshunder.

Hundene skal kurses på Svalbard for å bli gode lavinehunder.

Her en av ekvipasjene som denne uka kurses på Svalbard.

De firbeinte og førerne deres fra politiet kom søndag til Longyearbyen med Forsvarets Herkules-fly. Målet er at de i løpet av en liten uke skal bli godkjente lavinehundekvipasjer.

Det forteller Vidar Arnesen, sysselmannsførstebetjent og koordinator for lavinehundkurset.

– De trener blant annet på å finne mennesker under snøen. Og så trener de seg opp til en eksamen der man skal søke gjennom et felt der det ligger nedgravd to figuranter på et område på 500 ganger 500 meter. Det er et relativt omfattende søk, og de får 30 minutter på seg til å finne begge figurantene, sier Arnesen.

Klarer alle å bli lavinehunder?

– Jeg tror nok ikke alle hunder kan bli lavinehunder, men de aller fleste hundene har jo veldig god luktesans. Tjenestehundene i politiet er jo trent spesielt på å finne mennesker i utgangspunktet, så de faller det veldig lett for. Narkotikahunder er jo trent i å finne personer i form av å trene spor, slik at de vil ganske kjapt ta det å finne personer under snøen.

Mangler lavineberedskap

En årsak til at kurset er lagt til Svalbard er at sysselmannen ønsker å få en lavineberedskap på Svalbard.

– Svalbard er et skredutsatt sted, og det er tiden som avgjør om vi finner et menneske i live. Ved snøskred får vi opp lavinehunder fra Tromsø og det fungerer bra, men vi kan ikke forvente å få dem hit før etter tre-fire timer fra utrykning. Det tok to timer å få dem opp hit etter skredet i februar, men da var man heldig ved at SAS-flyet hit utsatte avgang fra Tromsø slik at de kom seg med. Vi får dem ikke raskt nok hit til å kalle det en livreddende førsteinnsats, sier Arnesen.

Sysselmannen håper kurset kan føre til at noen i lokalbefolkningen starter med lavinehund.

– Folk kan følge med på treningen vår disse dagene, samt få litt tips og råd fra instruktørene som er kommet fra fastlandet.

Trener til eksamen

Hundene blir under kurset trent så godt som mulig for å møte den hverdagen de vil få når de er ferdig godkjente lavinehunder. Det innebærer bruk av både skuter og helikopter.

– Samtidig som de trener på å lete etter personer som er gravd ned, øves det spesifikt på å laste hunder i helikopter, samtidig som de trener på å kjøre skuter.

Torsdag er selve prøven for å bli godkjent som lavinehundekvipasjer. I ettermiddag vil vi få vite om alle ekvipasjene klarer eksamen.