NRK Meny
Normal

Varsler store kutt i ferge- og båtruter i Troms

Båtruter blir nedlagt, og det blir langt færre avganger enn i dag. Det blir resultatet av den nye kommuneproposisjonen, sier fylkesråden for samferdsel i Troms.

 Bryter kontrakten om hurtigbåter i Troms

Det blir færre båtruter, og lenger mellom avgangene i framtida, mener fylkesrådet.

Foto: Are Kristoffersen

Da regjeringa besluttet å endre inntektssystemet for fylkeskommunene fra 2019, førte det til at Troms kommer til å få 80 millioner kroner mindre hvert år til ferger og båtruter.

Skulle se på saken på nytt

I desember vedtok Stortinget at regjeringa skulle se på saken på nytt i forbindelse med Kommuneproposisjonen for 2016.

– Det har regjeringa gjort, men uten å komme med noen forslag til korrigeringer for å rette opp de skjevhetene som rammer kystfylker som Troms så hardt. Dette sier fylkesråd for samferdsel i Troms, Ivar B. Prestbakmo.

Får store konsekvenser

Ivar B. Prestbakmo

Fylkesråd for samferdsel i Troms, Ivar B. Prestbakmo, raser mot forslagene som han mener vil føre til et dårlig båt- og fergetilbud i Troms.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Vi bruker vel 500 millioner kroner i året på båt- og fergeruter, og ut fra regjeringens opplegg kommer vi til å miste vel 80 millioner i året, sier Prestbakmo.

– Det sier seg selv at dette får dramatiske konsekvenser for vårt fylke. Nedlegging av ruter og sterkt redusert rutefrekvens blir virkeligheten framover.

Prestbakmo mener at dette ikke er til å leve med.

– Jeg forutsetter at Stortinget tar tak i dette, og kompenserer kystfylkene fullt ut. Næringslivet og befolkningen i Troms skal ha akseptabelt båt- og fergetilbud.