NRK Meny
Normal

Varsler dårlig vær i leteområdet

Redningsmannskapene får ingen enkel jobb med å ta seg til havaristen, ifølge værvarslet.

Tarfala fjellstasjon på Kebnekaise

Tarfala fjellstasjon på Kebnekaise der Hercules-flyet antas å være savnet. (Arkivfoto)

Foto: Staffan Löwstedt / SCANPIX

– Det er mye skyer med sludd og snøbyger i området. Det er også mulighet for torden, og det blåser sørvestlig sterk kuling til liten storm avhengig av hvor i høyden man er.

Det sier statsmeteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga for Nord-Norge til NRK.

Letingen etter det savnede Hercules-flyet med fem norske offiserer om bord er resultatløs fredag morgen. Nye forsøk på å fly ut og lete ble avblåst på grunn av de vanskelige forholdene.

Flyet deltok på den internasjonale militærøvelsen Cold Response da det ble meldt savnet torsdag formiddag .

Det norske P-3 Orion-flyet som har søkt hele natt til fredag meldte klokken 05.07 at de har oppdaget en varmesignatur som kanskje kan stamme fra det savnede Hercules-flyet ved fjellet Kebnekaise, vel sju mil vest for Kiruna i Sverige. Observasjonen ble senere avkreftet.

Den siste observasjonen av Hercules-flyet «Siv» som var på vei fra Evenes til Kiruna for å hente materiell og personell, ble gjort klokken 14.56 torsdag og siste radiokontakt var klokken 14.43 torsdag.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Været fortsatt uforandret

Ulykkesstedet

Her antas det norske Hercules-flyet å ha forulykket.

Foto: sjofartsverket.se

Det er sju minusgrader og stor skredfare i området.

Ifølge Vervarslinga for Nord-Norge blir det ikke enkle arbeidsforhold for letemannskapene.

– Dette skyldes et lavtrykk i nærheten av Bjørnøya som det ikke er store endringer på. Det vil fortsatt komme byger, avslutter Mellem.

Ulendt fjellterreng og rasfare gjør redningsarbeidet både vanskelig og farlig for redningsmannskapene. I natt opplyste redningsmannskaper til NRK.no at det kun var sikt knappe 20 meter foran dem.

Både norske- og svenske redningsmannskaper har deltatt i søket med redningshelikoptre, Orion og jagerfly. I tillegg har to danske Merlin-helikoptre, et amerikansk Hercules og et tysk transportfly deltatt.