Hopp til innhold

Havet i Arktis er på sitt varmeste siden vikingtida

Sist gang havet rundt Svalbard var like varmt som det er i dag, seilte norske bønder ut på viking.

vikingskip

På vikingtiden var havet like varmt som i dag.

Foto: BJARKE ORSTED / AFP

De siste årene har det blitt funnet muslinger langs kysten av Svalbard. Det er første gang på 1000 år at havet har vært varmt nok til at bløtdyret har kunnet overleve på øygruppa, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I forrige uke ble det kjent at havisen på Nordpolen hadde sin laveste utstrekning siden målingene begynte på 70-tallet. For første gang har både Nordøst- og Nordvestpassasjen vært isfrie samtidig.

Jan-Gunnar Winther, direktør for Norsk Polarinstitutt betegnet dette som et tidsskille når det gjelder issmeltingen i Arktis.

USA/ NASA handout image shows the new record low Arctic sea ice extent

Havisen i Arktis nådde i forrige uke den laveste utstrekningen siden satellittmålinger av isen begynte på 1970-tallet.

Foto: NASA / Reuters

Varmere i dag

Ifølge Journal Geology er sommertemperaturene på Svalbard nå høyere enn noen gang de siste 1800 åren, selv den lange varmeperioden i middelalderen, mellom år 950 og 1200.

– Sommertemperaturene har vært mellom 2 og 2,5 grader varmere fra 1987 til i dag, enn i løpet av varmeperioden i middelalderen, sier William D'Andrea klimaforsker hos Columbia Universitetet i USA til Reuters.

Økt aktivitet i Arktis

Varmeperioden i middelalderen har vært brukt av klimaskeptikere som et argument for at svingninger i klimaet i verden er naturlige.

Mindre havis gjør olje- og gassutvinning i Barentshavet mye mer tilgjengelig. Det er gjort flere store funn i den norske delen av Barentshavet.

Frakteruten gjennom Nordøstpassasjen til Kina blir også stadig mer populær. I år har ni skip passert i løpet av to isfrie måneder.

Muslinger

Det er funnet muslinger på Svalbard for første gang på 1000 år.

Foto: Jan Derk

Flere nyheter fra Troms og Finnmark