Vant pris for «Pitbull-Terje»

Det var en tydelig stolt Endre Lund Eriksen som torsdag formiddag mottok UPrisen for boka ”Pitbull-Terje blir ond” under et storstilt ungdomsarrangement på Lillehammer torsdag.

Endre Lund Eriksen
Foto: Foreningen !les

- Tusen hjertelig takk. Det er 170 eksperter på ungdomslitteratur som har utgjort juryen. Jeg er glad for prisen, og reiser hjem til Tromsø med inspirasjon til å skrive mer om Pitbull-Terje, uttalte prisvinneren.

170 niendeklassinger fra sju forskjellige fylker har de siste månedene lest og vurdert de nominerte bøkene til UPrisen 2008.

To representanter fra hver klasse ble sendt til Oslo for å kjempe for sin klasses favoritter. Etter en lang diskusjon bak lukkete dører var det ingen tvil om hvem som var favoritten.

- Boka gikk ut over TV-tiden

Prisen ble delt ut av Julian Borch Nash fra Sommerlyst skole i Tromsø og Regine Victoria Holt fra Hvaler ungdomsskole. De gav følgende begrunnelse på vegne av ungdommen:

- Ungdomsbokforfattere har en tendens til å bruke banneord i annenhver setning for å få ungdoms oppmerksomhet. Årets UPrisforfatter klarer å få banningen til å gli naturlig inn i språket. Vi kunne ikke legge boka fra oss. Noe som dessverre gikk utover vår tv-tid. Personene i boka har vi nå fulgt gjennom tre bøker, i tykt og tynt. Bøkene har utviklet seg med hovedpersonene. Fra barnebøker til ungdomsbok. UPrisen er den første ungdomsbokprisen forfatteren vinner.

- Viktig litteraturpris

Daglig leder i Foreningen !les mener UPrisen er en viktig litteraturpris.

– Vi er opptatt av å synliggjøre den høye litterære kvaliteten i norske ungdomsbøker, og gjennom arbeidet med prisen gir vi ungdom en arena hvor deres litterære preferanser blir respektert og løftet fram. En bokanbefaling fra ungdommen selv tillegges vekt i ungdomsmiljøet.

Fjorårets vinner av UPrisen, Ingelin Røssland, er under årets litteraturfestival behørig presentert i programmet, og hun er booket inn til hele 9 arrangementer i løpet av festivaluka. Endre Lund Eriksen blir tildelt samme framtredende plass som Røssland under neste års litteraturfestival.