Vant kampen om Bell-helikoptrene

Bell-helikoptrene i 339 skvadronen blir værende på Bardufoss flystasjon i Målselv inntil videre. Den blir ikke flyttet fra Bardufoss til Rygge, før Hærens fremtid er utredet i en egen landmaktstudie.

Forsvarets Bell 412-helikopter

Her Forsvarets bell 412-helikopter.

Foto: Anders Brekke / NRK

Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet er enige om Forsvarets langtidsplan (LTP) etter å ha fått med seg Venstre og KrF om finansieringen.

Man opprettholder Kystjegerkommandoen i Harstad og styrker Hæren og Heimevernet, særlig i Troms og Finnmark.

– En viktig seier for oss og det arbeidet vi har ført i et år for å beholde Bell-helikoptrene på Bardufoss, sier fylkesrådsleder Cecilie Myrseth til NRK.

Fylkespartiene i Troms gikk tidlig "i krigen" i en tverrpolitisk enighet om å beholde Bell-helikoptrene til Hæren i Indre Troms, samt hindre at Kystjegerkommandoen på Trondenes ved Harstad ble lagt ned.

Skuffelse på Andøy

På Andøya i Nordland er det imidlertid stor skuffelse og frustrasjon over at flybasen der legges ned. Det betyr at de nye overvåkingsflyene som skal kjøpes inn fra USA, Poseidon flyttes over Andfjorden og stasjoneres på Evenes. Det betyr at Harstad-regionen kommer relativt godt ut at langtidsplanen.

Når det gjelder Bell-helikoptrene på Bardufoss tror fylkesrådslederen i Troms at de er reddet for godt.

Cecilie Myrseth

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Jeg er helt sikker på at landmaktutredningen vil konkludere med at Hæren i Indre Troms har behov for dedikert helikopterstøtte, sier Cecilie Myrseth.

At også Kystjegerkommandoen blir værende på Trondenes ved Harstad er en kjempeseier for Troms, mener Myrseth.

– Her har mange gjort en viktig jobb, og spesielt ordfører i Harstad, Marianne Bremnes har en stor del av æren for at vi vant fram. Alt i alt er det en stor seier for Troms det som nå skjer med langtidsplanen, sier Myrseth.

Glade ordførere

Også ordførerne i forsvarskommunene i Troms er fornøyd over enigheten på Stortinget.

– Vi har brukt faglige og forsvarspolitiske argumenter for å bli hørt. At Bell-helikoptrene er reddet tar jeg som et tegn på at også 139 Luftving på Bardufoss er sikret en framtid, sier ordfører i Målselv, Nils Foshaug.

– Den tverrpolitiske enigheten førte fram, fastslår han. Foshaug mener at vi ikke trenger en egen landmaktutredning, men frykter ikke for framtiden for Bell-helikoptrene.

– Riktig, sier Støre

Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre sa på pressekonferansen på Stortinget tirsdag ettermiddag at det er viktig og riktig å kjøpe nye overvåkingsfly, nye kampfly og nye ubåter.

– Jeg er glad for at det er enighet om langtidsplanen. Det var viktig å prioritere Forsvaret i nord, at Kystjegerne blir i Harstad og at Bell-helikoptrene blir på Bardufoss, sa Støre.

Han sa at framtiden for Andøy Flystasjon hadde medført mye diskusjon, men at samfunnet skal stille opp for Andøy når basen legges ned.