Hopp til innhold

Fitnessutøver: – Vanskelig å avdekke dopingbruk

Fitnessutøver og personlig trener, Lene Hansen, er bekymret over økt bruk av dopingmidler for å oppnå perfekt sommerkropp.

Lene Hansen

Lene Hansen er både fitnessutøver og personlig trener. Hun mener doping er mer utbredt nå enn tidligere.

Foto: Privat

– I jakten på den perfekte kroppen er det noen som tyr til dopingmidler. Det er nok blitt mer utbredt enn hva det var tidligere. Trenden med at alle skal trene styrke og ha muskler har eksplodert de siste årene, og da er det dessverre noen som tyr til ulovlige midler, sier Lene Hansen til NRK.

Mange har brukt hele vinteren på treningssenter på jakt etter sommerkroppen. Emneknagen SK2014 «Sommerkroppen 2014» brukes av flere og flere på sosiale medier som Instagram, Facebook og Twitter for å vise frem kroppen etter en lang vinter med trening.

– Det er fullt mulig å få sommerkroppen uten å ty til ulovlige midler og snarveier. Det er først og fremst kostholdet som er viktig, med mest mulig ren mat. Det er også viktig å være aktiv over en lengre periode, sier Hansen.

Hun mener tilgangen på stoff har mye å si.

– I dag kan det bestilles dop med noen tasteklikk. Jeg tror ikke vi egentlig har peiling på hvor utbredt det er, sier Hansen.

– Mange havner i en boble

Fra 1. juli i 2013 ble det forbudt med doping i Norge. Samtidig innrømmer politiet at de ikke klarer å følge opp den nye loven fordi de vet for lite om doping.

Lene Hansen tror det er vanskelig for folk utenfor treningsmiljøet å vite hva de skal se etter.

Lene Hansen

Fitnessutøver og personlig trener, Lene Hansen, mener dopingmisbruk ofte ikke er synlig for personer utenfor miljøet.

Foto: Erik Løvaas

– Det er ofte ikke synlig for andre enn for oss som nesten bor på treningssenteret. Vi ser hvem som endrer både adferd og fysikk. Det er vanskelig å velge ut hvem som bruker det og hvem som ikke bruker det uten å ha kjennskap til miljøet, forklarer Hansen.

Fitnessutøveren forteller at hun har sett tegn på ulovlig bruk på ungdommer helt ned i 14- års alderen.

– Mange havner i en boble hvor det eneste de ser er seg selv. I tillegg vokser de raskt, får økt muskelmasse over kort tid og andre tydelige bivirkninger. Mange blir aggressive i atferden, sier Lene Hansen.

Hun oppfordrer folk som mistenker dopingmisbruk om å varsle treningssenteret.

– Vi trenger et kunnskapsløft

Antidoping Norge jobber for å øke kunnskapen hos alle om hva doping kan føre til.

– At mange nå hungrer etter mer kunnskap og ressurser i forhold til dette, er helt forståelig. Vi opplever en erkjennelse blant mange om at doping som samfunnsproblem er et forsømt område, men at det nå er stor bevegelse blant mange, sier kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien til NRK.

Halvor Byfuglien

Halvor Byfuglien i Antidoping Norge jobber for å øke kunnskapen om hva doping kan føre til.

Foto: Antidoping Norge

Han mener at doping er et betydelig problem for dem som blir rammet, og for pårørende.

– Vi vil gjerne bidra med den kunnskapen vi har. Det handler om å informere og være til stede på skoler. Både skoler, helsepersonell og politi etterspør informasjon. Det må et kunnskapsløft til på dette området, sier Byfuglien.

Strenge retningslinjer for de ansatte

SATS er Nordens ledende treningskjede med 108 treningssenter. Pressekontakt, Lars Einar Petterson, mener det kun er en liten andel som doper seg.

– Jeg tror vi skal huske på at det er omtrent 900.000 nordmenn som trener på norske treningssenter. Det er kun en liten andel av disse som dessverre bruker ulovlige midler. Den lille andelen må vi få tak i, derfor har vi i mange år hatt et samarbeid med Antidoping Norge, sier Petterson til NRK.

Antidoping Norge har et opplæringsprogram som gjør at ansatte lettere kan identifisere misbruk og iverksette tiltak. Petterson forteller at de har strenge retningslinjer for de ansatte, slik at de ikke skal være i tvil om hva som er rett og galt.

– Det er flere ting man kan se etter. Det går både på atferd, men også unormal rask muskelvekst eller reduksjon av kroppsfett. Vi skal huske på at det går an å trene hardt, spise riktig og få gode resultater. Men en kombinasjon av endring av atferd og stor muskelvekst er ofte en god indikasjon på doping, sier Lars Einar Petterson i SATS.

Dopingmidler

Fram til i fjor sommer var slike midler tillatt å kjøpe og bruke.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix