Valgforsker: – De må levere det de har lovet på alle andre områder

At byrådslederen i Tromsø har gått imot valgløftet sitt, trenger ikke å bety at de taper velgere. Men hun må vise i praksis at det var nødvendig, mener valgforsker Tord Willumsen.

Tromsø

Byrådet vil øke eiendomsskatten i Tromsø kommune på grunn av kommunens dårlige økonomi.

Foto: Robert Greiner/NRK

– Økning av eiendomsskatten trenger ikke bety så veldig mye for velgerne i Tromsø, sier valgforsker Tord Willumsen.

I budsjettet for 2016 foreslår byrådet å sette opp eiendomsskatten for boligeiendommer fra 3,0 til 5,5 promille. For andre eiendommer i Tromsø vil byrådet øke eiendomsskatten fra 5,4 til 5,5 promille.

I tillegg økes skattegrunnlaget med åtte prosent for alle eiendommer.

Før valget lovet byrådsleder Kristin Røymo innbyggerne at eiendomsskatten ikke skulle bli høyere enn 3,4 promille. Etter at nyheten ble annonsert mandag har flere opposisjonspolitikere og andre følt seg ført bak lyset.

– Må levere

Tord Willumsen

Valgforsker Tord Willumsen mener det er viktig at byrådet nå gjør noe positivt for velgerne sine.

Foto: NRK

Hvis det ble foretatt en meningsmåling i kommunen i dag, ville vi sett at både Ap, Rødt og SV gikk tilbake, sier Willumsen.

– Men en helt annen sak er hva velgerne vil huske om fire år når det er nytt valg. Det kan komme helt i skyggen av andre valg byrådet gjør i løpet av de neste årene, tror han.

Men byrådet må jobbe hardt for å levere det de har lovet på alle mulige andre områder, og kanskje nedjustere eiendomsskatten litt på sikt, sier Willumsen.

Totalpakken viktigst

Valgforskeren mener at det er totalpakken av hva byrådet har lovet som betyr noe.

– Så hvis de kan vise til at «ja, dere måtte betale et par promille mer eiendomsskatt, men se her, vi fikk til det og det». Det er viktig at de nå får gjort noe som er positivt for velgerne sine, sier Willumsen, og nevner for eksempel at byrådet unngikk privatisering av renholdstjenesten.

Til sammen skal økingen av eiendomsskatten og skattegrunnlaget gi kommunen årlige merinntekter på 85 millioner kroner.