NRK Meny
Normal

Valget i Troms i år: Blått mareritt – rød jubel

Tromsø Høyre stod for det mest dramatiske innslaget i det politiske året i Troms. 2015 ble et mareritt for Høyre, mens partiet Rødt kunne juble og fikk makt.

Vant valget i Tromsø

Kristin Røymo (Ap), Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Ingrid Marie Kielland (SV)

Foto: LARS EGIL MOGÅRD / NRK

Tromsø Høyre stod for det mest dramatiske innslaget i det politiske året i Troms. 2015 ble et mareritt for Høyre, mens partiet Rødt kunne juble og fikk makt.

Det sendte sjokkbølger i det politiske Norge da Dagsrevyen lørdag den 24. januar kunne melde at Jens Johan Hjort trakk seg som ordførerkandidat i Troms. Statsminister Erna Solberg var rystet. Høyre hadde satset på gjenvalg i Tromsø, med Jens Johan Hjort som frontfigur.

Signalisert gjenvalg

Jens Johan Hjort

Jens Johan Hjort sto i sentrum for dramatikken i Tromsø Høyre. Nå utelukker han ikke politisk comeback.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hjort hadde signalisert gjenvalg. Men dagen før nominasjonsmøtet kom det ei lokal meningsmåling som viste stor tilbakegang for Tromsø Høyre.

Hjort mente at eneste mulighet for å gjøre et nytt godt valg i Tromsø, var å sette Anne Berit Figenschau på topp, og han selv på andreplass.

Konsekvensen av vedtaket var jo at Øyvind Hilmarsen ikke lenger kunne være byrådsleder ved en valgseier.

Dårlig samarbeid

Jens Johan Hjort lyktes nesten å få flertall. Både han og Figenschau trakk seg deretter fra lista - og etterlot Tromsø Høyre i kaos og krise. Senere ble det avslørt at det hadde vært elendige samarbeidsforhold mellom Høyre-toppene på Rådhuset. Og lokalpartiet sliter fortsatt.

«Karakterdrap»

Helga etter nominasjonsmøtet i Tromsø Høyre var det fylkesårsmøte i Troms Høyre. Anne Berit Figenschau var innstilt som nestleder. Men på møtet til Troms Høyre gikk daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker på talerstolen, og sa følgende om Figenschau.

– Jeg beklager å si det, men jeg har ingen forståelse for hvordan det vi har av etiske retningslinjer og uformelle spilleregler i Høyre, så eklatant ble satt til sides forrige helg, sa Aspaker.

Anne Berit Figenschau

Anne Berit Figenschau.

Foto: LARS EGIL MOGÅRD / NRK

Figenschau ble ikke valgt. Jens Johan Hjort mente Aspaker hadde foretatt et «karakterdrap» på den tidligere finansbyråden i Tromsø.

Hjort på sin side utelukker ikke et comeback i Tromsø-politikken på et senere tidspunkt.

Kampvoteringer

Ved valget i september gikk Tromsø Høyre kraftig tilbake. Høyre, Frp og Venstre hadde ikke lenger flertall.

I etterkant av valget ble det strid og kampvoteringer internt i både Tromsø Høyre og Tromsø Fremskrittsparti om posisjoner. Og på kommunestyremøtene etter valget er særlig Jonas Stein fra Venstre veldig aktiv på talerstolen, ofte med å be om ordet til dagsorden. På et kommunestyremøte var Stein på talerstolen 21 ganger.

Rødt tredje størst

Selve valget i Tromsø vakte også nasjonal oppsikt. Rødt ble kommunens tredje største parti med en oppslutning på 14,4 prosent. Noen politiske motstandere forsøkte å argumentere med at Tromsø ikke burde la kommunister få makt og innflytelse. Men Rødt fikk makt. Og ansvar.

Byrådet i Tromsø

Byrådet i Tromsø.

Foto: LARS EGIL MOGÅRD / NRK

Tromsø Ap ødela for seg selv

Tromsø Arbeiderparti lå veldig godt an før valget på meningsmålingene. Men de rotet det skikkelig til for seg i spørsmål om blant annet boligbygging i Tromsø-marka. Partiet måtte foreta en kuvending.

Men ved valget fikk Ap, Rødt og SV flertall. Nå sitter de tre partiene i et byråd. Denne ordninga skal avvikles neste sommer. Da får Tromsø tilbake systemet med formannskap. Og Rødt ser ut til å trives med makt. Nå pågår det et knallhardt oppgjør med det forrige byrådet om hvem som har ansvaret for den dårlige økonomien i Tromsø kommune.

LO rasende

LO i Tromsø mobiliserte og satset mye på et maktskifte. Men LO-ledelsen lokalt følte etter valget at de hadde ingen innvirkning på valg av personer. Det toppet seg da ordfører Jarle Aarbakke valgte en ung AUF-er som sin politiske rådgiver. Den lokale LO-lederen skrev et rasende brev til partiledelsen i Tromsø Ap og byrådsleder Kristin Røymo. Det ble innkalt til et krisemøte på Rådhuset en lørdag formiddag. Der ble det snakket ut – og situasjonen roet seg tilsynelatende.

Gjenvalg i Harstad og Lenvik

I Harstad ble Marianne Bremnes gjenvalgt som ordfører. Venstre gjorde et godt valg. Også i Lenvik klarte Geir-Inge Sivertsen å få tilstrekkelig støtte fra andre partier slik at Høyres fylkespartileder fortsetter som ordfører i Lenvik de neste fire årene. Men Høyre tapte makta i både Balsfjord og Målselv.

Senterparti-drama

En kuriøs sak i valget skjedde i Gratangen. To tidligere og en nåværende ordfører for Senterpartiet stile på topp på tre forskjellige kommunevalglister. Men ingen av de tre ble valg som ordfører i Gratangen.

I Skjervøy stilte Arbeiderpartiet uten egen ordførerkandidat, utrolig nok.

Godt valg for Ap

Arbeiderpartiet gjorde et bra valg ved kommunevalget i Troms, og fikk vel halvparten av ordførerne. Senterpartiet fikk også mange ordførere, mens vi ved valget fikk en økning av ordførere i Troms denne gangen som kommer fra bygdelister. Og det ble også stor utskifting av ordførere i Troms ved valget.

Partnerskifte på fylket

I fylkespolitikken er det tradisjon i Troms for hyppige skifter av samarbeidspartnere. I forrige periode hadde Høyre fylkesrådslederen i kompaniskap med Frp, Senterpartiet og Venstre.

Etter valget er ikke Høyre og Frp lenger med i fylkesrådet. Nå samarbeider Senterpartiet, Venstre, KrF med Arbeiderpartiet - under ledelse av Cecilie Myrseth.

Fylkesrådet kan bare love økonomisk smalhans de neste årene, men leder an i kampen mot Forsvarssjefens forslag om store reduksjoner av forsvaret i Nord-Norge

Valg på Svalbard

På Svalbard fikk Arbeiderpartiet fortsatt lokalstyrelederen, selv om partiet hadde tilbakegang ved valget.

Venstre, Høyre og Miljøpartiet de Grønne gikk fram. Venstre valgte å samarbeide med Ap, framfor Høyre. Nå står partiene og lokalsamfunnet samlet i tragedien som rammet Longyearbyen, med to døde og mange ødelagte hus etter snøskredet. Det kommer neste år til å bli en utfordrende tid også for lokalpolitikerne på Svalbard.

Vanskelige oppgaver

Neste år vil politikken i Troms trolig domineres av debatten om kommunesammenslåinger. Dette vil skape splid. Ei utfordring er selvfølgelig også kommunenes rolle, og de forventninger sentrale myndigheter har om lokal bosetting av flyktninger. Her blir det også en debatt om penger.

Og i flere partier i Troms vil personer forsøkte å posisjonerte seg til plasser på stortingsvalglistene ved valget i 2017.