– Kapteinene må selv velge om de tør lande

E6 er stengt flere steder i Troms og Finnmark på grunn av uvær. Også flytrafikken rammes av vær og defekt utstyr.

Widerøe-fly

Avisingsutstyret til Widerøe er ødelagt på Lakselv lufthavn. Passasjerer som skal til Lakselv, må muligens belage seg på en omvei.

Ved Lakselv lufthavn er avisingsutstyret ødelagt tirsdag. Med sporadiske snøbyger skaper det utfordringer for flyene som skal lande der i løpet av dagen.

– Dersom det snør mye må kapteinene vurdere om de skal lande eller ikke. Det er ikke sikkert de kommer seg videre med det første, sier Tore Samulelsen, stasjonssjef for Widerøe i Lakselv.

Delene som er ødelagte må bestilles sørfra, så det er usikkert hvor lag tid det vil ta å få orden på avisingsutstyret.

– Vi får bare krysse fingrene for at været er på vårt lag i dag, sier Samuelsen.

Stengte veier

E6 er stengt over Kvænangsfjellet. E6 Baddereidet i Nord-Troms var stengt, men det er nå kolonnekjøring på strekningen.

På E6 over Sennalandet er det også innført kolonnekjøring for alle kjøretøy, etter at veien var stengt tirsdag formiddag.

I Finnmark er også Fv 891 Båtsfjordfjellet, Fv 890 Kongsfjordfjellet og Fv 98 Ifjordfjellet stengt på grunn av det dårlige været. På en rekke andre veier i Finnmark er det kolonnekjøring.

Vinden minker

Meteorologisk institutt melder at det er vanskelige kjøreforhold i Nord-Troms og i kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark på grunn av sterk vind. Det er null grader og sludd- og snøbyger i området.

– Det er sterk kuling i Nord-Troms, Vest-Finnmark og noen deler av Øst-Finnmark. I Nord-Troms og vest i Finnmark vil vinden minke utover dagen, mens den vil øke i Øst-Finnmark. Der kan den komme opp i liten storm til kvelden, sier vakthavende meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge, Stine Karlsen Gya til NRK.

  • Alt om været på yr.no

Må vente på finværet

Uværet gjør også at fergesambandet Nikkeby-Lauksundskaret er innstilt. Også hurtigbåtsambandet Kvænangsruta, avgangen fra Burfjord klokka 15.20, er innstilt.

I 2013 var E6 over Kvænangsfjellet stengt 37 ganger, og kolonnekjørt 23 ganger.

Fjellovergangen, som er den eneste koblingen mellom Nord-Troms og Vest-Finnmark, er med det en av de mest utsatte i landet. Eneste omkjøringsvei er via Finland.

På Øst- og Vestlandet er det forventet sommerlige temperaturer de kommende dagene.

– Vi har et høytrykk som bygger seg opp i sør. I Nordland vil det også bli fint vårvær, men i Troms og Finnmark må vi nok smøre oss med litt tålmodighet, sier Gya.

– Det blir roligere forhold enn det har vært i påsken, men det er fortsatt en pålandsvind som tar med seg noen byger, i hvert fall langs kysten, fortsetter meteorologen.