– Verste forhold hittil i vinter

– Vi har alt tilgjengelig brøytemannskap ute nå, men vi får ikke opp friksjonen på rullebanen. Dette er de verste forholdene vi har hatt hittil i vinter, og det er 15. april, sier driftssjef Svein Idar Henriksen ved Avinor på Tromsø lufthavn Langnes.

Polart lavtrykk på tur inn

Dette polare lavtrykket gir liten storm i Troms. I fjellet blåser det sterk storm.

Foto: Meteorologisk institutt

Det har stedvis svært dårlig vær i Troms og deler av Vest-Finnmark. Et polart lavtrykk som lå ved Loppa i Vest-Finnmark i formiddag skapte problemer for trafikken i nord.

I tillegg til stengte veier, innstilte fergesamband og forsinkede fly betyr det også økende skredfare.

Ved Tromsø lufthavn Langnes var det i formiddag flere forsinkelser.

– Dette er de verst tenkelige forholdene for oss, med rundt null grader, snøbyger og sterk sidevind, sier driftssjef Svein Idar Henriksen ved Avinor.

De har målt friksjonen på rullebanen jevnt, er den lav er det pilotene selv som avgjør om de vil lande og lette.

Flightradar

SK4556 på vei fra Bodø til Tromsø måtte sirkle noen ganger over Troms før det fikk lande på Langnes

Foto: flightradar24

Værtfast på yttersia

Sanne Karlsen har vært værfast på hytta si på Karlsøya på grunn av uværet tirsdag. Fergesambandet til øya er inntil videre innstilt, og Karlsen vet ikke om hun kommer seg til Tromsø og videre på flyet hjem til Trondheim i ettermiddag.

– Da jeg sto opp med datteren min i sekstiden i morges snødde det ganske heftig. Snøen har dabbet av, men fremdeles blåser det ganske kraftig, og vinden viser ingen tegn til å løye, sier Karslen.

Det blåser sterkt fra sør-øst på øya, og Karlsen har filmet ruskeværet fra verandaen.

Uvær karlsøya

Det blåste fra sørøst på hytta til Sanna Karlsen på Karlsøya i dag


Hun forteller at vinden tar godt tak om man våger seg ut, og at familien har brukt ventetida innendørs.

– Vi baker boller, spiller yatzy, støvsuger og ser TV, sier hun.

Midt på dagen ble fergesambandet mellom Hansnes og Karlsøya satt i drift i gjen, det samme skjedde med ferga mellom Hansnes og Stakkvik som også var tatt ut av drift på grunn av uværet.

Liten storm på yttersia

Det har vært en liten storm ute på kysten i formiddag.

– I natt rundt klokka fem meldte KV Johan Hjort at det var full storm ute i havet, forteller meteorolog Gunnar Noer.

På fjellet Kjølen på Kvaløya like utafor Tromsø var det i formiddag nesten orkan i kastene.

– Det er ventet mye nedbør på kysten på strekningen fra Torsvåg i nord til Senja i sør. På grunn av vind og snø blir det også økende snøskredfare, særlig i østvendte hellinger, sier Noer.

Meteorologisk institutt sendte i dag tidlig ut obs-varsel.

Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark:

Tirsdag formiddag og tidlig ettermiddag nordvestlig liten storm i forbindelse med et polart lavtrykk. Det ventes også vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind, kraftige snøbyger og snøfokk. Utover tirsdag ettermiddag minkende vind og avtagende nedbør.

Se bilder.

Stengte veier og økende snøskredfare

På nettstedet varsom.no varsles det om økende snøskredfare. I hele Troms, Vesterålen og Narvik er faregraden nå på 3 både i dag og i morgen.

Lokalt kraftige snøbyger og ustabil snø i høyden. Store variasjoner innad i regionene. Følg med på oppdateringer på varsom.no.

Ved faregrad 3 er det betydelig skredfare. I følge Varsom.no krever det solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem ved ferdsel i skredterreng. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.

Tirsdag morgen ble ble E6 på Kvænangsfjellet stengt på grunn av uvær, litt seinere på formiddagen er den åpnet for kolonnekjøring. Det er også kolonnekjøring på E10 over Bjørnfjell og på E 69 Skarsvåg - Nordkapp.

  • Se oppdaterte trafikkmeldinger på tv.nrk.no

– Denne påska kan vi slå en strek over

Værvarslet videre utover i uka lover heller ikke noe drømmepåske.

– I morgen dreier det sørlig og vi får en stiv til sterk kuling. I Vestfjorden melder det full sørlig storm imorgen, forteller meteolog Gunnar Noer.

Videre utover står lavtrykkene i kø. Torsdag og lørdag er det ventet inn nye lavtrykk, innimellom blir det noen timer med brukbart vær.

– Denne påsken kan vi slå en strek over, sier Noer.