Hopp til innhold

Utslipp i sør, sotforurensning i nord

Sotpartikler transporteres fra sørlige breddegrader, og avsettes på snø og is i Arktis. Det blir det økt global oppvarming av.

Arktiske Bikkepunkt
Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Norsk Polarinstitutt la i dag ut en artikkel på sine nettsider hvor forskningen rundt dette fenomenet blir kartlagt.

Svart karbon – eller sot – er på lik linje med CO2 en menneskeskapt bidragsyter til global oppvarming, og et resultat av ufullstendig forbrenning fra blant annet skogbranner, husholdning og industri, skrive Elin Vinje Jenssen.

Arktis

Avsetning av sot på snøen i Arktis har stor betydning for strålingspådrivet globalt og særlig for Arktis. Hvis vi nå får økte utslipp direkte i Arktis, for eksempel gjennom mer skipstrafikk på grunn av redusert havis, vil dette kunne føre til en forsterket oppvarming i Arktis. Her ser vi havisforskere under feltarbeid i Framstredet.

Foto: Jenny Ross / Norsk Polarinstitutt

Sotpartiklene som avsettes på snø og is absorberer lys effektivt, og kan på lyse overflater bidra til ekstra global oppvarming.

Omfattende studie

Artikkelen viser til en omfattende studie omkring konsentrasjonene av svart karbon i snø, publisert i tidsskriftet Journal of Geophysical Research-Atmospheres.

Der kommer det frem at forskere har tatt i bruk kjemiske transportmodeller for å modellere sotens fra utslippsområdene og frem til Arktis. De har også målt innholdet av sot i snøen i Arktis.

Resultatet av forskningen er som følger: Sotinnholdet i snø er 2-3 ganger høyere enn det transportmodellene er i stand til å gjenskape.

Øker på våren

– Analysene viser at sotinnholdet i snøen øker om våren når den smelter fordi sot blir værende på snøoverflaten og siver ikke videre ned i snøpakken sammen med smeltevannet, forteller forsker Christina A. Pedersen fra Norsk Polarinstitutt.

Snøprøver

Forsker og hovedforfatter av den nylig publiserte studien, Sanja Forsström, samler inn snøprøver på en av Svalbards isbreer.

Foto: Elisabeth Isaksson / Norsk Polarinstitutt

Dette bidrar til at snøen smelter raskere.

Mer en 500 snøprøver er samlet inn fra land, breer og havis i Skandinavia og i europeisk og amerikansk Arktis i årene 2007 til 2009.

Analysen av disse snøprøvene viser at konsentrasjonene av sot i snø er tilnærmet like for prøvene fra Svalbard, Framstredet og Alaska, og betydelig lavere der enn på resten av Skandinavias fastland.

Frykter økt utslipp

Avsetning av sot på snøen i Arktis har stor betydning for strålingspådrivet globalt og særlig for Arktis.

Norsk Polarinstitutt frykter at redusert havis vil åpne for mer skipstrafikk, som vil gi økte utslipp direkte i Arktis. Dette vil kunne føre til en forsterket oppvarming.

– Sot er en global klimapådriver som relativt raskt forsvinner ut av systemet hvis man reduserer utslippene, i motsetning til CO2 som blir værende i lang tid, sier direktør Ingrid Berthinussen ved miljø- og kartavdelingen hos Norsk Polarinstitutt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark