Utlendinger vil kjøpe eiendom på Svalbard

To utenlandske selskaper er nå i forhandlinger om å kjøp av en stor eiendom på Svalbard. Også den norske stat er interessert.

Svalbard

Nordlys over Longyearbyen, administrasjonssenteret på Svalbard.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er tre interessenter vi har kontakt med, inklusive den norske stat. Statsråden har selv sagt offentlig at staten ønsker å kjøpe, sier høyesterettsadvokat Erling O. Lyngtveit til NRK.

Han representerer familien Horn i Bergen som eier, og som nå vil selge eiendommen, Austre Adventfjord på Svalbard.

Eiendommen i nærheten av Longyearbyen er på 218 kvadratkilometer, like stort som arealet av Bærum kommune. Dette er et populært hytte- og rekreasjonsområde for befolkninga i Longyearbyen.

Forsvarer Erling Lyngtveit før bedragerisaken mot Christer Tromsdal

Erling O. Lyngtveit representerer eieren av Austre Adventfjord.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Taust om hvilke land

De to andre selskapene, og hvilke land de kommer fra, ønsker Lyngtveit ikke å avsløre.

– Hvorfor ønsker de to utenlandske selskapene å kjøpe eiendommen på Svalbard?

– Jeg vil formode at det kan være andre interesser enn kulldrift som dikterer deres interesser for å kjøpe.

– Strategiske interesser?

– Ja, definitivt.

Gyllenhammer involvert

Et internasjonalt selskap har hatt oppgaven med å tilby eiendommen Svalbard for salg. Blant dem som har jobbet med saken, er den tidligere Volvo-sjefen Pehr G. Gyllenhammer.

Lyngtveit bekrefter at størrelsen på kjøpesummen er veldig sentral i forhandlingene, uten å ville antyde prisforlangende.

– Prisen vi oppnår vil være det sentrale elementet ved et salg, sier Lyngtveit, som tror det snart kan komme ei avklaring.

Mye kull i området

I Austre Adventfjord skal det være kanskje 20 millioner tonn kull som kan utvinnes. Men spørsmålet er om det vil være økonomisk lønnsomt å bygge opp en ny kullgruve og et nytt anlegg for kulleksport fra Svalbard. Kullprisen er for tida lav. Miljømessig vil det også bli stilt svært strenge krav. Men også andre mineraler kan finnes i dette området.

Det har vært stilt spørsmål om eierne kan selge denne eiendommen. I fjor sommer uttalte næringsminister Monica Mæland at det er heftelser ved eiendommen som bergenser eierens muligheter.

– De kan teoretisk sett selve eiendommen til utlandet, dersom staten samtykker. Vi har ikke fått noe henvendelse om samtykker. Staten ønsker å kjøpe eiendommen, sa Mæland.

Full norsk kontroll

Staten har gitt uttrykk for at de ønsker full kontroll med eiendommene på Svalbard, ikke minst ut fra strategiske interesser. I fjor høst overtok Næringsdepartementet alle eiendommene til Store Norske i Longyearbyen.

Forhandlingsmotpart for den norske stat er regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar.