NRK Meny
Normal

Skeptisk til «utenlandske» fisketuristbedrifter

Stadig flere nyetablerte fisketuristbedrifter har utenlandske eiere. – En forbaska uting, sier SV-politiker Johnny Ingebrigtsen.

Fisketurister

Stadig flere utenlandske fisketurister søker til kysten av Norge.

Foto: Jan Harald Tomassen

Stadig flere reiser Europa på langs for å fiske i havet utafor Finnmarkskysten. Nå kommer også utlendingene for å tjene penger på det populære fisket.

Flere utlendinger, særlig fra Øst-Europa, kjøper nå opp eiendom og starter sine egne turistfiskebedrifter langs Finnmarkskysten. Det blir ikke bare sett på med blide øyne.

– Dette har bredt om seg på flere småplasser. Og det er en forbaska uting, som lokalbefolkninga ikke liker. Det må vi få gjort noe med, for det kommer ikke noe igjen til samfunnet og lokalbefolkningen på denne måten, sier SVs stortingsrepresentant Johnny Ingebrigtsen.

– Rotter samler seg til

Johnny Ingebrigtsen

SV-politiker Johnny Ingebrigtsen er kritisk til fisketuristbedrifter eid av utlendinger.

Foto: Erik Lieungh / NRK

I tillegg til å være SV-politiker jobber Ingebrigtsen som yrkesfisker. Han mener det er så problematisk at utlendingene kommer inn i turistfiskemarkedet at han vil prøve å stoppe det ved hjelp av lovverket.

– Kanskje vi kan se litt mer på plan- og bygningsloven i kommunene for se om det er ulovlig at utlendinger kjøper hus inne i disse bygdene og begynner med industriproduksjon. De står og sløyer og fileterer fisken i hagene, og måsen kommer, og rotter samler seg til, sier Johnny Ingebrigtsen.

Ikke redd konkurransen

Helene Walsøe-Kanstad

Helene Walsøe-Kanstad startet opp sin fisketuristbedrift etter å ha vunnet tre millioner kroner i Lotto.

Foto: Jan Harald Tomassen

Men det er ikke bare utlendingene som er nyetablerere i den sterkt voksende bransjen. Helene Walsøe-Kanstad startet opp sin fisketuristbedrift etter å ha vunnet tre millioner kroner i Lotto.

Og hun er på langt nær like skeptisk til konkurransen hun får fra de utenlandske aktørene.

– Egentlig er det bare positivt. For dess flere aktører vi blir, jo flere mennesker hører om stedet. Vi er nye i fisketurismen i Gjesvær, og vi har et stort hav med masse fisk. Så vi har mye å dele av, sier hun.