NRK Meny
Normal

Utlendingene dominerer Norges største vinterløp

7 av 10 som løper halvmaraton i Tromsø lørdag kommer fra andre land enn Norge.

Avril Geddes, Jo Hill, Charlotte Hill og Alex Geddes

Avril Geddes (f.v), Jo Hill, Charlotte Hill og Alex Geddes kommer helt fra Skottland for å delta i Mørketidsløpet i Tromsø.

Foto: Jørn Resvoll

Aldri før har så mange deltatt i Mørketidsløpet/Polar night halfmarathon som i år – og aldri før har så mange utenlandske løpere kommet til Tromsø for å springe 5, 10 eller 21 kilometer.

Rachel Atkinson i havna i Tromsø noen dager før Mørketidsløpet.

Rachel Atkinson i havna i Tromsø noen dager før Mørketidsløpet.

Foto: Rachel Atkinson

– I fjor brukte jeg løpet som ei utfordring til meg selv for å komme tilbake etter skade. Det var helt fantastisk, så jeg måtte bare komme tilbake. Jeg forelska meg totalt i stedet, sier 35 år gamle Rachel Atkinson fra Brighton i England.

67 prosent utlenlandske

Totalt skal rundt 1800 løpere i aksjon på snø og is i Tromsøs gater lørdag ettermiddag. 700 av disse er tilreisende fra utlandet. Og på den lengste distansen, halvmaraton, er 67 prosent av deltakerne fra andre nasjoner enn Norge.

Av de rundt 1800 løperne som stiller til start på lørdag er nesten 700 tilreisende fra andre land.

Mørketidsløpet

Sjefen for Mørketidsløpet, Nils I. Hætta, er strålende fornøyd over rekorddeltakelse.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Rundt 240 kommer fra Tyskland, nesten 200 fra England. Vi har aldri før hatt så mange tilreisende deltakere. Det er veldig artig å se at vi lykkes med både den nasjonale og den internasjonale markedsføringa, forteller daglig leder Nils I. Hætta i Midnight Sun Marathon.

Ikke fått testa piggskoene

Avril Geddes, Joanne Hill, Charlotte Hill og Alex Geddes kommer helt fra Skottland for å løpe i nordnorsk ruskevær. Kulde er de vant til fra hjemlandet, men snø har det vært dårlig med i det siste.

– Vi prøvde piggskoene for et par år siden, men denne vinteren har vært så mild hjemme i Skottland at vi ikke har fått testa. Så det blir nok ikke det store tempoet på lørdag, sier Avril Geddes.

Mørketidsløpet i Tromsø.

NRK testa løypa til Mørketidsløpet for to år siden.