Hopp til innhold

Utgjør stadig større fare for Norge

Reaktorene på atomkraftverket på Kola skulle egentlig vare til 2004. I Norge frykter de at faren for en katastrofe vokser når Russland vil utvide bruken.

Poljarnij Zorij, Russland. Kola atomkraftverk.

Interiører i kontrollrommet hvor reaktorene ved Kola kjernekraftverk styres.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Reaktoren er regnet som en av verdens farligste reaktorer, blant annet fordi den mangler en sikkerhetsinneslutning som vil kunne holde radioaktiv forurensing inne i bygningen ved et eventuelt utslipp, sier Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona til NRK.

Atomreaktorene på atomkraftverket på Kola er bygd etter helt andre sikkerhetskrav enn i dag. De eldste ble tatt i bruk på begynnelsen av 70 tallet, og er designet for å kunne vare til 2004.

Russiske myndigheter ønsker å drive reaktorene i nesten to tiår til.

Farlig nært Norge

Grensa til Norge er bare 20 mil fra kraftverket. Med den rette vindretningen vil Nord-Norge raskt merke konsekvensene av en eventuell ulykke.

I 2010 var det en eksplosjon i kraftverket, som Natur og ungdom mente russiske myndigheter forsøkte å holde skjult.

I november 2011 stoppet en av de fire reaktorene ved atomkraftverket. Stengingen skjedde etter at temperaturen økte i reaktorens kjøleveske, og et sikkerhetssystem slo inn.

– Vi ønsker ikke å spre frykt, men vi må si fra om at situasjonen er alvorlig. Internasjonale atomenergieksperter har anbefalt stenging for lenge siden, sier Runar Sjåstad, fylkesordfører i Finnmark.

– Må ta det opp

Norge har i lang tid krevd at de eldste reaktorene skal stenges ned. Nå kommer det krav om å gjøre mer.

– Alle norske myndigheter hevder å ha gode relasjoner med Russland, og prater om grensenære muligheter. Nå er det viktig at man også tar opp ting som er vanskelige. Vi har forståelse for at de på Kola ønsker å dekke energibehovet sitt både lokalt, regionalt og bidra nasjonalt, men det bør være mulig uten at de eldste reaktorene er i drift, sier Sjåstad.

Det har i dag ikke vært mulig å få en kommentar fra Miljøverndepartementet.

Kola atomkraftverk

Slik ser kraftverket på Kola ut fra utsiden.

Foto: Tormod Haugstad / Teknisk Ukeblad

Flere nyheter fra Troms og Finnmark