NRK Meny
Normal

Utenriksministeren berømmer initiativ for flyktninger i Lyngen

Lyngen kommune vurderer å ta i bruk et gammelt og tomt sykehjem for å huse flyktninger fra Syria. Utenriksministeren roser initiativet.

Lyngen sykehjem

Sykehjemmet på Lyngseidet kan bli flyktningmottak.

Foto: Laila Lanes / NRK

Folk i Lyngen mener det gamle og tomme sykehjemmet bør tas i bruk for å huse flyktninger fra Syria. Ordfører Sølvi Jensen i Lyngen sier kommunen vil vurdere forslaget.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende liker tanken om å ta i brukt det gamle sykehjemmet.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det vurderer vi og det må vi se nøye på. Jeg synes det er et veldig interessant forslag. Det betyr at vi har en del ledig areal der folk kan bo, så vi må se på hvordan vi skal få gjort det til best mulige boliger for dem som skal komme hit, sier Jensen.

Utenriksminister Børge Brende mener Norge ta ansvar for flyktningene, og synes derfor det er flott å høre at kommuner i Nord-Norge ser på mulighetene til å stille opp.

– Jeg hørte om initiativet om at man så på muligheten for å omdisponere et tidligere sykehjem. Dette viser hjertevarme og at man tenker på andre enn seg selv, sier Brende.

Mener mye må på plass først

Lyngen kommunestyre gjorde i juni et vedtak om ta imot inntil ti familier fra Syria, men forutsatt at det følger med penger slik at kommunen ikke får ekstrautgifter.

Kommunen har ikke tatt imot flyktninger siden 2003–2004.

Men nå kan det bli aktuelt, også Fremskrittspartiet i Lyngen er åpen for å ta i bruk sykehjemmet. Leder Jens Petter Johansen mener likevel at det er mye som må på plass først.

– Verken infrastrukturen eller økonomien i kommunen er i stand til å ta imot dem, så det må følge med penger. Vi må også først ha i orden det som må til av helsevesen og andre viktige ting. Det er en god del ting som må på plass før vi kan gjøre det, sier Johansen.

– Vi har godt av å komme nær slike situasjoner

På Facebook har blant andre Frode Hansen foreslått at det gamle sykehjemmet som nå står ubrukt kan tas i bruk.

Frode Hansen, fabrikksjef Cinderella Eco Solutions

Frode Hansen mener folk i Lyngen har flere grunner til å hjelpe.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Så vidt meg bekjent er det i helt grei teknisk stand. Jeg anser mulighetene, kapasiteten og nærheten til sentrum der. Jeg klarer ikke se en mer perfekt bygning her i regionen faktisk, sier Hansen.

Fabrikksjefen på Cinderella Eco Solution, tidligere Ecotech, mener folk i Lyngen har flere grunner til å hjelpe flyktningene.

– Kommunen og regionen rundt har hatt egne innbyggere på flukt. Det er en tilleggsdimensjon til det felles ansvaret vi har som mennesker. Vi i verdens rikeste land, langt unna nød og de synene vi ser på TV, har godt av å komme nært slike situasjoner og mennesker i nød for å få et bredere perspektiv på livet.