Hopp til innhold

Uten setebelte i buss blir du like tung - eller tyngre - enn en elefant

Kjører du uten setebelte i 80 kilometer i timen og får bråstopp, kan du skade deg selv – og veldig mange rundt deg. Det var budskapet da Statens vegvesen hadde kontroll fredag.

Statens Vegvesen kontrollerer setebeltebruken til busspassasjerer. Dette har vært påbudt i 10 år, men fortsatt slurves det.

– Jeg var overrasket over at det var så dårlig bruk av setebelte. Særlig når vi har vært og informert om beltebruken, og så brukte ikke 11 av de 44 passasjerene belte, sier en skuffet inspektør i Statens vegvesen, Trond Figenschou.

Fredag var han ute og sjekket beltebruken blant passasjerene på ruten mellom Tromsø og Narvik. Før avgang fra Prostneset hadde han med seg en ikke helt ekte elefant for å demonstrere og illustrere hvor viktig det er å bruke belte – også i buss.

– Mange tenker ikke på faren ved å ikke bruke det. De er ikke bare fare for seg selv, men for alle andre. De sitter løst, og de som sitter fastspent vil få dem over seg. Vi har eksempler fra eget fylke der folk har fløyet ut av vinduet og blitt klemt og hardt skadd eller drept, sier Figenschou.

Han tror ikke folk tenker konsekvenser når de ikke bruker belte, men er opptatt av frihetsfølelsen. Det er veldig dumt, sier inspektøren.

Trond Figenschou

Inspektør i Statens vegvesen, Trond Figenschou var ikke veldig imponert over setebeltebruken i bussen.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Like naturlig som bilbelte

Statens vegvesen la seg på hjul framfor bussen før avgang og kjørte ut på E8. Et stykke langs ruta stoppet de, og ventet på at bussen skulle komme kjørende.

Her skulle de se om passasjerene tok til seg informasjonen de hadde fått.

– Da vi gikk inn på bussen hørte vi at det begynte å klikke i setebeltene. De 11 var de vi klarte å registrere, men det var kanskje flere, sier Figenschou.

Det er ti år siden det ble påbudt å bruke setebelte i busser som er utstyrt med det. Ikke denne gangen heller ble det utskrevet gebyrer, men fra høsten kan belteslurv koste deg dyrt.

– Det er ikke gebyret som skal være skremmende her. Vi ønsker at folk skal bruke det frivillig. når de setter seg i bilen er det automatikk å ta på seg belte. Med denne kampanjen ønsker vi å fokusere på at folk skal bli flinkere. Når setebelte er tilgjengelig, skal det brukes, sier Figenschau.

Elefant statens vegvesen

Elefanten skulle bevisstgjøre og illustrere hvor stor en elefant faktisk er (selv om den er noe større enn elefanten på bildet.)

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Elefant i ryggen

For du kan påføre noen store skader hvis du selv ikke er sikret i bussen. Veier du 65 kilo og det blir en bråstopp i 80 km/t, utgjør du omtrent 1,6 tonn – tilsvarende en elefant.

– Det er ganske store krefter, og det er bare på 65 kilogram. Og vil du ha en elefant i ryggen? Jeg tror ikke det, sier Figenschou.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark