NRK Meny
Normal

Uten nett og telefon siden i fjor

I bygda Bergsfjord i Finnmark har innbyggerne vært uten nett og fast telefon i flere måneder. Beboerne føler seg nedprioritert.

Bergsfjord

I Bergsfjord i Finnmark har beboerne vært uten internett i månedsvis.

Foto: Loppa kommune

Mange i den lille bygda Bergsfjord i Loppa kommune, har vært uten internett og fasttelefon siden i fjor. Beboerne føler seg oversett av Telenor siden problemet ikke har blitt rettet opp, forteller Berit Land i Bergsfjord.

– Vi føler vi ikke blir prioritert i det hele tatt. Vi hører om andre plasser i landet som mister internett i 75 minutter. Her teller vi ikke minutter. Her teller vi uker og måneder vi har vært uten internett, forteller Land.

Det bor rundt 120 innbyggere i Bergsfjord i Finnmark.

Kasteball

I løpet av de siste månedene har henvendelsene fra beboerne i Bergsfjord i Loppa kommune blitt kastet mellom Telenor, den lokale kraftleverandøren og Relacom, som er et operatørnøytralt selskap som driver med drifting av telekommunikasjon. Berit Land er lei av å ikke bli tatt på alvor:

– Vi har i perioder følt at det er et trehodet roll vil kjemper mot. Vi blir en kasteball mellom forskjellige firmaer, og internett er borte hele tiden.

Knut Sollid, regional informasjonssjef i Telenor

Knut Sollid i Telenor forteller at de har gjort det de kan.

Foto: Telenor

Brent bryter

Regional informasjonssjef i Nord for Telenor Knut Sollid sier feilen er en brent bryter i systemet til den lokale kraftleverandøren. Mens mange av beboerne opplyser om at feilen ikke er rettet opp og at de fortsatt ikke har nettilgang, sier Sollid de får sjekke sin egne system.

– Vi har brukt utrolig mye tid på å finne frem til en feil som la utenfor vår rekkevidde. Hvis det derimot fremdeles viser seg å være problemer med internett, vil jeg be kunder å sjekke sitt eget utstyr. Slik det er nå klarer vi ikke å se at det er enkelt feil i nettet, sier Sollid.


På høyde med resten av landet

Han er heller ikke enig i at Bergsfjord blir nedprioritert.

– Bergsfjord er utsatt på den måten at det ligger litt utenfor den normale allfarvei. Det tar litt tid å komme seg ut dit. Men de har en teletilknytning som i utgangspunktet er helt på høyde med det øvrige landet, sier Sollid.

For lang tid

Ordfører i Loppa kommune, Knut-Eirik Jensen jobber for å få tilbake internett.

– Jeg har jo jobbet i kulissene med denne saken. Vi har jo blitt lovet at feilen skulle bli reparert. Det har gått all for lang tid, sier Jensen.

Jan-Eirik Jensen

Ordfører i Loppa kommune Jan-Eirik Jensen mener det har tatt for lang tid å rette opp feilen.

Foto: Rune Berg / NRK

Å bli nedprioritert er ikke noe nytt ifølge Jensen.

– Det er noe vi begynner å bli vant med vi som bor her oppe i Finnmark, sier ordføreren.

Stopper opp

Mens i Bergsfjord venter Berit Land og de andre beboerne fortsatt på internett.

– Veldig mange tjenester i samfunnet er blitt internettbasert. Det meste stopper opp når internett forsvinner, sier Land.