Hopp til innhold

Frykter at svømmeundervisningen i Tromsø blir dårligere

Utdanningsforbundet mener at kommunen allerede i dag bryter kravene til svømmeundervisning, og frykter at situasjonen blir verre hvis svømmehallene på Alfheim og Stakkevollan legges ned.

Alfheim svømmehall

Byrådet vil legge ned Alfheim svømmehall, blant annet fordi bygget forfaller. Utdanningsforbundet i Tromsø er kritisk til nedleggelsen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Utdanningsforbundet i Tromsø mener at byrådet prioriterer feil når det vil legge ned svømmehallene på Alfheim og Stakkevollan til fordel for det nye badelandet som er planlagt i Tromsø. Årsaken er dårlig økonomi i kommunen.

Allerede i dag må mange elever skysses til svømmeundervisning.

– Dette gjør at denne undervisningen blir nedprioritert, sier Rune Bakkejord, nestleder i Utdanningsforbundet, til NRK.

Han sier at ukentlig gjennomføring av svømmeundervisning er den beste måten for elever å lære seg å svømme.

– Vi frykter at svømmeundervisningen vil bli dårligere enn i dag hvis de to svømmehallene blir lagt ned, i og med at skolene da vil bli nødt til å busse alle elevene inn til badelandet. Jeg mener det hadde vært mye bedre om det i stedet hadde vært svømmehaller i områdene skolene ligger i, sier han til NRK.

– For få svømmetimer

Foreløpig er nedleggelsen av stemmetallene på Alfheim og Stakkevollan bare et budsjettforslag. Ifølge byrådet finnes det ikke penger igjen til de to svømmehallene når det nye badelandet er bygget.

Bakkejord mener at Tromsø kommune allerede bryter kravene til svømmeundervisning, i og med at de fleste skolene allerede i dag er nødt til å skysse elevene til en svømmehall for undervisning.

– Skolene bruker både mye tid og penger på å frakte elever og lærere hit, og da er det klart de nedprioriterer svømmeundervisningen. I Tromsø-skolen i dag er det færre timer med svømmeundervisning enn det strengt tatt burde ha vært, sier han.

Mener frykten er ubegrunnet

Brage Larsen Sollund, byråd for oppvekst, utdanning og idrett, mener at Utdanningsforbundets frykt for en dårligere svømmeundervisning i Tromsø er ubegrunnet.

Han mener at det nye badelandet i Tromsø vil gi en bedre undervisning enn elevene i dag får på Alfheim og Stakkevollan.

– Tromsøbadet blir nesten fire-fem ganger så stort som de eksisterende hallene. Det vil også bli mulig å dele opp arealet i badelandet i flere soner som kan heves og senkes ut fra ungenes alder. Det gir anledning til en mye bedre tilpasset opplæring, særlig for de minste barna og det vil de nok sette pris på, sier Larsen Sollund.

Han legger til at å legge ned svømmehallene er ikke noe byrådet gjør fordi de synes det er gøy.

– Men vi har ikke råd til å drifte og investere i begge deler i den skakkjørte økonomiske situasjonen vi er i, sier byråden.

Sollund sier at det allerede i dag er flere som tar buss til svømmingen.

– Det er mange som allerede i dag tar buss til svømmingen, noen av de, som elevene på Grønnåsen og Borgtun, vil kunne gå til det nye anlegget på Templarheimen, mens andre som Gyldenborg, Stakkevollan og Sommerlyst må ta buss. Det vil nok bli noen flere som må ta buss, men sammenliknet med kostnadene ved renovering og drift av disse anleggene er det lite.

Bygget kan stå ferdig i 2018, og vil koste 600 millioner kroner. Badelandet vil bli 13.000 kvadratmeter stort og inneholde blant annet 50-metersbasseng, bølgemaskin, klatrehall og utebad.

Tromsø badeland

Det nye badelandet i Tromsø skal etter planen stå klart i 2018, og koste 600 millioner kroner. Dette er første illustrasjon av Tromsøbadet.

Foto: Asplan Viak

Forfaller

Alfheim svømmehall er et av Tromsøs mest markante bygg, og er av mange betraktet som et signalbygg.

Den gamle svømmehallen er imidlertid preget av forfall og lite vedlikehold.

– Restaureringen av Alfheim vil koste om lag 120 millioner kroner, og de pengene har ikke Tromsø kommune, sa Larsen Sollund til NRK onsdag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark