Hopp til innhold

– Stadig flere har et usunt forhold til trening og mat

Fitnessutøver Jeanette Elstad fokuserer mye på hvordan hun skal unngå at trening og kosthold tar over livet hennes. Men ikke alle klarer det.

Jeanette Elstad

Jeanette Elstad fra Tromsø er på diett fem måneder i året. Samtidig er hun veldig fokusert på hva hun skal gjøre for å unngå at treningen og kostholdsfokuset blir for mye for henne.

Foto: Tommy Almenning

– Det er vanskelig å flytte fokus etter en lang periode der man har vært opptatt av å gå ned i fettprosent. Det tar noen uker å venne seg av de tankene, forteller Jeanette Elstad.

Fitnessutøveren fra Tromsø deltok i både NM og VM i bikini fitness i 2013. Fem måneder i året er hun på diett.

Jeanette Elstad

For Jeanette Elstad er trening og sunt kosthold viktig for å ha et godt liv.

Foto: Tommy Almenning

– Når jeg ikke er på diett fokuserer jeg på å få i meg nok mat. Jeg trener hardt og må da fylle på kroppen for å oppnå resultater av treningen. Om man ikke spiser nok bra mat får men heller ikke resultater i form av muskler. Jeg spiser hvert fall sunt fem av syv dager i uka, så kan jeg unne meg goder i helgen eller fridager, sier hun.

For å klare å gjennomføre de strenge diettperiodene henter Elstad ofte inspirasjon hos andre fitnessutøvere.

– Vi hjelper ofte hverandre ofte gjennom dietten. Vi kan relatere til hverandre og ikke minst forstår vi hverandre. Det hjelper masse å ha noen ved sin side som vet hva du går igjennom og hjelper deg å fokusere, sier Elstad.

Stadig flere sliter

To begreper som har dukket opp de siste årene er ortoreksi og megareksi, som beskriver sykelig forhold til mat og trening (se faktaboks).

Gunn Pettersen er førsteamanuensis i helse- og omsorgsfag ved Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet. For tiden jobber hun med et større forskningsprosjekt om perfeksjonisme.

Pettersen forteller at stadig flere, både unge og voksne, har et usunt forhold til mat og trening på grunn av for mye fokus på disse temaene.

– Ortoreksi og megareksi er foreløpig ingen diagnoser, og det er vanskelig å si noe om hvem og hvor mange som lider, og hvem som faktisk blir syke av et slik overdrevet forhold til mat og trening, sier Pettersen.

Hun understreker at vi må være forsiktig med å sykeliggjøre og konstruere nye diagnoser.

Likevel mener Pettersen det er viktig å være oppmerksom på at for noen så kan dette utvikle seg til å bli et problem, eller i verste fall en sykelig tilstand, som eksempelvis spiseforstyrrelse, tvangslidelse eller depresjon.

Førsteamanuensen tror vi vil se stadig flere personer med denne type problemer fremover.

– Det er viktig at personer rundt kan fange opp “faresignaler” hvis den tilsynelatende sunne tilværelsen begynner å fortone seg som et problem for den det gjelder. Når sunnhetsfokuset begynner å styre hele livet ditt. Når hverdagen, det sosiale livet, alt du gjør og tenker blir styrt ut fra forholdet til mat, vekt og kropp og trening, da er det et problem, forklarer hun.

Gunn Pettersen

Gunn Pettersen ved UiT sier at det er vanskelig å stadfeste om folk har ortoreksi eller ikke.

Foto: Petter Strøm / NRK

Positivt fokus

Jeanette Elstad var en ei aktiv jente i hele sin ungdom, men en ryggskade gjorde henne inaktiv i flere år. I tillegg lider hun av en kronisk sykdom, som setter ut immunforsvaret til tider.

– Trening og aktivitet hjelper meg veldig, både for skade, sykdom og trivsel. Etter jeg tok grep innenfor trening og ernæring har jeg på en måte fått tilbake energien og livsgleden.

– Jeg har venner som respekterer valgene mine. Klart man innimellom får slengt etter seg at man er kjedelig, men det er prisen for å være fokusert og for meg er den verdt det.

Gunn Pettersen ved UiT forteller at det er viktig å ikke svartmale et økt fokus på sunnhet.

– Fokus på riktig trening og sunt kosthold kan jo også være positivt. Mange trenger å komme i bedre form og spise sunnere av helsemessige årsaker, og noe av det som står i media og på internett kan bidra til å motivere og hjelpe folk til å komme i bedre form, og gjøre noe med kosthold og helse, sier hun.

– Men ekstremt fokus på dette kan føre også til at mange blir utbrent, og det er en del som tipper over.

Internett skaper et urealistisk bilde

Pettersen mener blogger utgjør en utfordring med tanke på å få ut riktig informasjon om trening og kosthold.

– De unge leser mye blogger, og her er det mange dårlige og til dels farlige råd å få, både når det gjelder trening, ernæring og ikke minst det enorme fokuset på kropp, utseende og tilsynelatende vellykkethet på alle områder. Mange av de kostholdsrådene på bloggene kommer fra folk uten medisinsk bakgrunn. Få, om noen av diettene som omtales på internett og i media har ikke dokumentert medisinsk effekt, men stadig flere omtaler dem som mirakelkurer uten å vite hvordan det påvirker kroppen, sier hun.

Jeanette Elstad er bevisst på å ha et realistisk syn på tilværelsen, for å unngå at treningen og kostholdet skal bli en mani.

– For meg er det ikke realistisk å gå rundt med en så lav fettprosent at jeg har mageruter hele året, det er ikke bra for kroppen min og jeg synes kvinner er vakrere med kjøtt på beina, sier hun,

Elstad mener mesteparten av presset for å fremstå som perfekt i sosiale medier legges av brukerne selv.

– Jeg tror noen av dem som er aktiv på sosiale medier skaper dette presset selv. Når de legger opp til å fremstå som perfekt, skaper de en rolle de føler de må følge for enhver pris.

Stadig flere lider av ortoreksi, der sunn mat er altoppslukende.

– Ikke farlig

Likevel mener hun det ikke er farlig å legge litt press å seg selv for å nå målene sine.

– Jeg tror det er svært få som sier at skilandslaget er for fokusert, eller at Zlatan er så fokusert at fotball skulle vært skadelig for han. For en frisk person fysisk og psykisk som fokuserer på sunne treningsvaner og sunt kosthold tror jeg det skal mye til for at fokuset blir skadelig. Men har du underliggende problemer, som for eksempel spiseforstyrrelser, da kan det bli skadelig.

– Hold barna unna

Gunn Pettersen ved UiT mener det er umulig å kontrollere all informasjonen som kommer ut om trening og kosthold.

Foreldre må være speisielt oppmerksom på hvordan de prater om mat og trening rundt barna sine.

Gunn Pettersen, førsteamanuensis ved UiT

– Det er viktig at vi kommer med medisinsk- og forskningsbasert informasjon som en motvekt til alle de feilaktige, udokumenterte og til dels farlige rådene som gis i forhold til ernæring og trening. I tillegg må foreldre være spesielt oppmerksom på hvordan de prater om mat og trening rundt og med barna sine. Det er jo fint å ha fokus på sunt kosthold og aktivitet–men den gylne middelvei kan ofte være en god rettesnor.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark