Usikker framtid for Kongshavn – og lille Leonard

Gudmund Kongshavn en av ti av spillere i Tromsø IL med kontrakt som går ut etter sesongen – og i 2018 er det ytterligere ni spillere den sportslige ledelsen må avklare framtida med.

Gudmund Kongshavn

Gudmund Kongshavn med sønnen Leonard (3,5 md.) på fanget. Kongshavn er en av mange TIL-spillere som ikke vet om han fortsetter i klubben etter 2017-sesongen. Foto/redigering: Gunnar Grindstein.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn (26) koser seg hjemme i leiligheten på toppen av tromsøya på fridagen. I slutten av mai ble han pappa til lille Leonard, som smiler fornøyd på fanget.

Men om familien på fire bor her fra 1. januar, det kan ikke Kongshavn svare på.

Han er en av ti spillere som er på utgående kontrakt i TIL i 2017.

– Det blir spennende å se hvor han her skal begynne å barnehage etter hvert, sier Kongshavn – og ser ned på lille Leonard på tre og en halv måned.

Vet ikke hvor han spiller, eller familien bor, i 2018. En av ti på utgående kontrakt i TIL.

NRK Troms har møtt Gudmund Kongshavn på hjemmebane med forloveden Ida og sønnen Leonard. De vet ikke om de blir boende i Tromsø til neste år.

– Vi har ikke så mye å forholde oss til nå. Så det blir klart veldig spennende for meg, Ida og ungene, sier Kongshavn til NRK.

Neste års bryllup er heller ikke lett å planlegge for familien.

Ny konkurrent

Torsdag kveld landet det som trolig blir en ny konkurrent for en skadeplaget Kongshavn. En kontrakt ut sesongen ligger klar for spanske Ruben Miño (28) – hvis han består den medisinske sjekken etter treningen fredag.

– Ingenting er endret. I toppidrett vil det som regel være en konkurransesituasjon, svarer Kongshavn, som er åpen for å bli i TIL også de neste årene.

– Det kommer an på hva klubben tenker. Og hvilke alternativer som er der, og som kan oppstå. Det er mange faktorer å ta hensyn til. Men det er absolutt mange ting som er bra med Tromsø IL og byen, så jeg er absolutt åpen for å bli her, sier Kongshavn.

Før han kom til Tromsø hadde han bare seg selv å tenke på. Nå er ansvaret større som kommende ektemann for Ida Broks – og pappa for Jasmin (4) og en liten sønn.

– Dette gjør nok at jeg tenker litt mer på framtida enn jeg ville gjort ellers. Så jeg er mer avhengig enn før i forhold til fast jobb og stabil inntekt. Men det kommer nok til å ordne seg fint.

19 spillere ut av kontrakt det neste året

TILs sportssjef Svein-Morten Johansen er den som sammen med trener Simo Valakari avgjør om Kongshavn skal tilbys ny kontrakt i løpet av høsten.

Puslespillet er stort for TILs sportslige ledelse. Og ingen vet per nå om klubben beholder plassen i eliteserien.

Svein-Morten Johansen

Sportssjef Svein-Morten Johansen har en stor jobb foran seg med å avklare hvem som skal tilbys nye kontrakter i TIL.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Til sammen er det 19 spillere som i 2017 og 2018 går ut av kontrakt. Det høres jo ut som mange. Samtidig er det en del av den moderne fotballen. Det som er viktig for oss er å sikre rettighetene i de spillerne som har et salgspotensial. Og samtidig signere de rette spillerne for TIL slik at vi blir sterkest mulig som lag, sier Svein-Morten Johansen til NRK.

De ti spillerne som har kontrakt som går ut etter denne sesonger er:

Gudmund Kongshavn, Hans Norbye, Christian Landu-Landu, Morten Gamst Pedersen, Gjermund Åsen, William Frantzen, Jonas Johansen, Mushaga Bakenga, Sjamil Gasanov og Peter Aas.

Hør radioreportasje om kontraktssituasjonen i TIL, med blant andre Svein-Morten Johansen, Morten Gamst Pedersen og Christian Landu-Landu: