USA stopper Putins oljeeventyr i Arktis

USA har satt en sluttdato for omstridt oljeboring i isfylte farvann i Karahavet øst for Barentshavet som en reaksjon på russisk Ukraina-politikk.

West Alpha- boreriggen som nå er i Karahavet nord for Russland

West Alpha- boreriggen som nå er i Karahavet nord for Russland

Foto: North Atlantic Drilling

11. oktober krever USA at den norske riggen «West Alpha» med norsk mannskap har avsluttet boringen.

Det var president Vladimir Putin som personlig satte i gang operasjonen i en direktesendt videokonferanse.

Det er det Jon Fredriksen-kontrollerte selskapet North Atlantic Drilling med hovedkontor i Stavanger som gjennomfører boringen for ExxonMobil.

I sin tale under åpningen av boreoperasjonen 9. august fremhevet Putin at kun internasjonalt samarbeid gjør det mulig å bore i det arktiske sårbare havområdet.

Har fått klar beskjed

Havet nord for Russland og Norge, hvor delelinjen er markert

Den norskeide riggen 'West Alpha' er for tiden på borejobb i Karahavet, helt til høyre på kartet. Kartet viser mulige olje- og gassforekomster i Barents-, Petsjora- og Karahavet, og ExxonMobil og Rosneft bruker nå en norskeid rigg til letejobben.

Foto: Sherpa Konsult

Nå har riggkontoret i Stavanger fått klar beskjed om at «West Alpha» skal ut av området senest 11. oktober.

– Vi har fått beskjed fra amerikanske myndigheter at grunn av sanksjonspolitikken mot Russland må riggen ut av området innen 11. oktober. Det forholder vi oss til, sier finansdirektør i North Atlantic Drilling, Ragnar Kavli.

Boreoperasjonen er den nordligste på russisk sokkel til nå, og koster om lag 3,5 milliarder kroner.

Etter planen skulle den følges opp med en ny boring med samme rigg neste sommer. Det russiske oljeselskapet Rosneft har vært samarbeidspartner for ExxonMobil.

Rosneft har antydet at de vil fortsette boring i området i egen regi. Konsekvensene av sanksjonstiltaket i år er usikre.

– Vi vet ikke ennå ikke hva dette vil ha å bety. Vi håper å være ferdig med boringen innen 11. oktober, men det vet vi ikke i dag. Blir vi ikke ferdige, vil vi avslutte og stenge hullet forsvarlig før vi forlater området, sier finansdirektør Ragnar Kavli.

Riggen vil da gå tilbake til norsk sokkel, og «West Alpha» vil fortsette boring for Exxon. De siste dagene har aksjeverdien falt for både Exxon, Rosneft og North Atlantic Drilling.

Kritisk til boring

Greenpeaceaksjon i Ølen

SE VIDEO: Greenpeace-aktivister aksjonerte i mars mot oljerigg i Ølen i Rogaland. Foto: Arne Gunnar Olsen.

Greenpeace har vært sterkt kritisk til boringen. Boringen skjer i isfylte farvann. Den store avstanden til land gjør det umulig å frakte mannskap og utstyr med helikopter. All transport skjer med båt fra Murmansk.

North Atlantic Drilling opplyser at boringen likevel har gått etter planen takket være detaljert planlegging.

«West Alpha» har operert i Nordsjøen og i andre sørligere havområder i 28 år, og ble i sommer utrustet for første gang å operere i arktiske områder.

Greenpeace mener nyere borerigger er langt mere egnet for å operere i arktiske farvann, og viser til at Exxon Mobil hevder på sine nettsider de bruker det nyeste av teknologi i arktiske områder.

Russisk oljeselskap lovet topp moderne utstyr til sin oljeboring i Arktis. Nå bruker de en 27 år gammel norsk oljerigg til jobben.

Oljeselskapene har også fått kritikk for at de bruker en 27 år gammel rigg på russisk sokkel. Video: Bård Wormdal.