NRK Meny
Normal

UP tabbet seg ut

Måler-tabbe av Utrykningspolitiet avslørt ved en ren tilfeldighet - uskyldig sjåfør fikk førerkortet tilbake.

John Guttorm

John Guttorm mistet førerkortet i et par timer.

Foto: Liss Jakobsen / NRK

Bilfører John Guttorm fra Sirma i Tana mistet førerkortet og ble forespeilet tre måneder i fengsel. Men fartsmålingen var fullstendig gal og ble oppdaget ved en ren tilfeldighet.

Kritisk

John Guttorm har fått «lappen» tilbake - men er sterkt kritisk til UPs fartsmålinger:

- Jeg ble tatt igjen av UP som hadde blålysene på, og ble stoppet. De sa at jeg hadde kjørt for fort, og veldig fort også. Jeg spurte om hvor fort jeg hadde kjørt, og da sa politimannen at det var så alvorlig at de kunne bli fengsel. Jeg ble veldig paff, forteller Guttorm.

- Protesterte du?

- Nei, det er lite vits å protestere mot myndigheter som har bevis. Jeg måtte jo bare godta det han sa, sier han.

Påstått høy fart

Det var nå på onsdag at John Guttorm kom kjørende gjennom hjembygda Sirma i Finnmark.

På ei strekning hvor det er 60 sone ble tanabonden målt til 105 kilometer i timen av Utrykningspolitiet, og fratatt lappen på stedet. Men heldigvis for John Guttorm ble det ved en ren tilfeldighet oppdaget at fartsmålingen var fullstendig gal:

- En par timer seiner kom UP tilbake med lappen. Politimannen sa at han hadde gjort en alvorlig feil.

De hadde også stoppet en trailer, men de har fartsperre på 90 kilometer i timen. Der hadde de målt feil, og skjønt at noe var galt. Så jeg fikk lappen tilbake heldigvis, sier Guttorm.

Beklager

Distriktsleder i utrykningspolitiet, Geir Harald Martinsen legger seg helt flat, og beklager på det sterkeste at dette kunne skje.

- Det var fryktelig for han det gjaldt. Heldigvis så var smerten for han kortvarig. Men hadde alt vært gjort riktig fra start av så hadde han ikke vært utsatt for den smerten idet hele tatt. Og det beklager vi på det sterkeste, sier Martinsen.

Han mener det er uhyre skjeldent at slike tabber skjer, og forteller at det var var en menneskelig svikt som gjorde at målinga ble feil.

- Vi måler farten et kjøretøy har på ei strekning. Så beregnes det hvor lang tid bilen har brukt på den strekningen. Til slutt er det en maskin som regner ut hvor stor gjennomsnittsfart bilen har hatt på den strekningen.

Årsaken til feilen var at målingen ble startet på feil punkt.

- Det er jo trasig at slik kan skje. Det er sikkert skjedd det samme med masse andre andre ganger også og det er jo helt helt ubrukelig sånt, mener likevel John Guttorm.

Har noe lignende skjedd med deg, eller kjenner du noen som har vært oppe i lignende situasjoner?