Sergej filmet nestenkollisjon – sjokkert over norske bilister

Sergej Demjancenko og kameraten kom unna med skrekken, da en bil plutselig kom mot dem i feil kjørefelt.

En sjåfør filmet denne nesten-krasjen i Neiden onsdag.

– Jeg var redd som faen, sier Sergej Demjancenko.

Det etter å ha opplevd en nestenkollisjon, som ble fanget med dashbordkameraet han har i bilen sin.

– Jeg vil vise denne videoen for å få folk til å skjønne hvor viktig det er å bruke blinklys og kjøre forsvarlig på veien, sier Sergej Demjancenko.

Han bor til vanlig i Båtsfjord, men var på vei til Kirkenes onsdag formiddag. Rett etter å ha passert Neiden hotell møter han og kameraten en rekke biler.

En hvit Volkswagen Transporter bremser opp og begynner å svinge uten å blinke til siden. I det samme svinger en hvit Nissan ut på veien og over i motsatt kjørefelt. Bilen kommer rett mot bilen til Sergej, men de svinger til siden, mens den andre bilen svinger tilbake mot sin side av veien.

– Antagelig prøvde han å unngå å kjøre i den andre bilen som bremset og svingte, men det vet jeg ikke. Bilen kom likevel rett mot oss. Vi ble først skikkelig redde og deretter veldig sinte, sier Sergej.

Ber folk bruke blinklys

De krasjet ikke, men det var bare så vidt. Heldigvis var det bart på veien, gode kjøreforhold og ikke is. Om det hadde vært is vet han ikke hvordan det kunne gått.

Det er ikke første gangen han opplever at det oppstår farlige situasjoner når folk ikke overholder trafikkreglene, blant annet ved å la være å bruke blinklys.

– Mange sjåfører kjører og svinger bare, uten å bruke blinklys. Det er viktig å gjøre det, sier Sergej.

Han kjører mye, og forteller at det har skjedd liknende situasjoner flere ganger. Det er likevel første gang han har fått gjort opptak av det.

– Jeg fikk dashbordkamera i julegave og det var derfor vi fikk gjort det her videoopptaket, forteller han.

UP-sjef Marthinsen

Sjef for Utrykningspolitiet (UP) Geir Marthinsen, sier fartsnivået går opp når føreforholdene blir bedre på veiene.

Foto: NRK / NRK

En av mange slike hendelser

UP-sjef Geir Marthinsen i Troms og Finnmark, sier at slike hendelser skjer altfor ofte.

– Mange gir seg katta i å bruke blinklys, og det dere viser til her er bare en av mange slike hendelser, sier Marthinsen.

Han er derfor glad det settes fokus på det.

– Den som skal svinge har ansvaret for å gi tegn. Ikke for seg selv, men for å vise andre i trafikken at du skal skifte retning. Samtidig er også andre bilister nødt å være obs i trafikken. Kanskje kunne dette likevel vært unngått ved bruk av blinklys, sier Marthinsen.

Bare veier, høyere fart

Nå når det etter hvert blir bare veier i nord, er det helt vanlig at fartsnivået går opp.

– Det er nok svært mange av oss som har opplevd slike nesten-ulykker, der det såvidt har gått bra. Det er også mange som må rette opp når andre gjør feil i trafikken, og det er flere ganger andre som redder situasjoner som kunne gått galt, sier han.

Derfor håper UP-sjef Geir Marthinsen at folk tenker over hvordan de kjører i trafikken uansett føreforhold, og uansett om det eri byen eller på landeveien.