NRK Meny
Normal

UNN-lege: – Feil på sykehuset blir ikke rettet opp

Ifølge en undersøkelse blant de ansatte på UNN har sykehuset mye å jobbe med når det kommer til pasientsikkerheten.

UNN

En undersøkelse blant de ansatte på UNN avslører problemer med håndteringen av feil som meldes inn.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det er svært alvorlig at ansatte i pasientnære stillinger opplever at det er vanskelig å si fra om problemer i pasientbehandlingen, sier Elisabeth Olstad, fungerende foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening på UNN, til NRK.

I en undersøkelse blant de ansatte på Universitetssykehuset Nord-Norge, gjort i forbindelse med Det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet, kommer det blant annet frem at én av fem ansatte ved sykehuset sier det er vanskelig å si ifra om problemer i pasientbehandlingen.

Nesten én av tre ansatte mener det er vanskelig å diskutere feil på sykehuset.

Elisabeth Olstad

Tillitsvalgt ved UNN, Elisabeth Olstad synes resultatet er svært alvorlig.

Foto: Elise Holdal / NRK

Ikke frykt for å si fra

Tidligere har ansatte på UNN fortalt at de ikke tør å si fra om feil på sykehuset av frykt for å få represalier fra ledelsen.

– Jeg opplever ikke det som problemet her. Jeg tror utfordringen ligger i at problemene som meldes inn ikke blir håndtert og rettet opp, sier Olstad.

I sin leder i Legeforeningens medlemsblad, Skalpellen, skriver leder for Legeforeningen i Troms, Jo-Endre Midtbu, at resultatene i undersøkelsen bør bekymre alle.

– Det er viktig at man erkjenner eventuelle feilgrep, og bringer kunnskapen om det inn i systemet som er etablert slik at alle kan lære og dermed redusere risikoen for at noe lignende skal kunne skje igjen. I den sammenheng blir meldekulturen avgjørende, skriver han.

– Ledelsen synes ikke dette er godt nok

Elisabeth Olstad er tydelig på hva hun mener som kan gjøres for å rette opp i disse problemene.

– Når det begås feil, må vi endre fokus. Det er menneskelig å gjøre feil, og vi kan ikke lete etter en syndebukk. Vi må heller se på hva som førte til at den aktuelle feilen ble gjort, og se på hva vi kan gjøre med systemet slik at feilen ikke blir gjort igjen, sier hun.

Fag- og forskningssjef Einar Bugge ved Universitetssykehuset Nord-Norge

Fag- og forskningssjef Einar Bugge forteller at resultatene ikke er gode nok.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN

Fag- og forskningssjef ved UNN, Einar Bugge sier at ledelsen ikke synes disse resultatene er gode nok.

– Vi er ikke fornøyd med at resultatene ikke viser en bedre pasientsikkerhetskultur enn det disse tallene gir uttrykk for, sier Bugge til NRK.

Han forteller at UNN har en rekke systemer for å føre opp tilbakemeldinger fra ansatte om feil og mangler.

– Blant annet kvalitets- og arbeidsmiljøgrupper i alle avdelinger og klinikker. Dette er viktige arenaer sammensatt av ansatte og ledere hvor nettopp slike ting skal håndteres, sier Einar Bugge.