Hopp til innhold

Dette skal gi unike bilder av livet i havet på Svalbard

Et nytt undervannsobservatorium skal gi forskerne i Ny-Ålesund unik kunnskap om livet i fjorden på Svalbard midtvinters.

undervannskamera

Her er kameraet som kan ta bilder av livet i havet vinteren gjennom.

Foto: AWIPEV

– Flesteparten av oss er her bare en måneds tid på sommeren og forsker, så drar vi hjem. Nå kan vi for eksempel få inn informasjon om vanntemperatur gjennom hele året, og bruke det i forskningen vår, sier doktor Inka Bartsch.

Under den gamle kaia ved forskningsbyen Ny-Ålesund på Svalbard, har den tysk-franske forskningsstasjonen (AVIPEW) satt opp en usynlig nyhet.

På 12 meters dyp

På 12 meters dyp står et observatorium som både tar bilder av, og måler kvaliteten på vannet i fjorden.

– Dette er veldig verdifullt for oss som jobber her, sier Bartsch.

Inne i den bittelille stålkonteineren som står plassert på land ved kaia bruser det i rør. Med jevne mellomrom hentes det opp vannprøver fra fjorden. Dette skjer gjennom hele døgnet, året rundt.

– Her analyseres blant annet saltinnholdet og temperaturen på vannet. Resultatene kommer opp på skjermen her, forklarer Christoph Walcher, som jobber som dykker og vedlikeholder observatoriet den første sommeren.

undervannslab3

Dr. Inka Bartsch og dykker Christoph Walcher ser på dataene som registreres ved undervannsobservatoriet.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Unikt observaturium

Observatoriet er det første i sitt slag i Arktis, men det finnes lignende observatorium i sjøen, blant annet i Tyskland.

Isen legger seg på Kongsfjorden om vinteren, og det betyr at forskerne har mye mindre kunnskap om livet i fjorden enn livet på land og i lufta.

En viktig del av observatoriet er kameraet, som hvert tiende minutt tar bilder av livet i sjøen utenfor verdens nordligste forskerby.

Tar bilder under isen

– Det er to kamera som tar bilder, og det blir dermed mulig å måle størrelsen på fisk som svømmer forbi kameraet, og lage 3d-bilder, forklarer Walcher.

Forskerne som jobber fra Ny-Ålesund håper nå at de kan lære mer om hvordan livet i fjorden utvikler og endrer seg.

– Vi vet allerede at varmere atlantisk vann kommer inn i fjorden og tar med atlantiske fiskearter. Derfor vil målingene og bildene være god bakgrunnsdata, sier Bartsch.

undervannslab

Det nye observatoriet ligger under den gamle kaia i Ny-Ålesund, og ingenting er synlig over vannflaten.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Observatoriet, som ble satt i drift i månedsskiftet mai og juni i år, er et samarbeid mellom den AVIPEW og tyske HZG som blant annet jobber med kystforsking i Tyskland.

Alle prøveresultatene kan lese ned over internett hvor som helst i verden. Etter hvert skal det også komme en ny nettside om observatoriet.

Nå håper bare forskerne at det nye anlegget overlever sin første arktiske vinter.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark