NRK Meny
Normal

Ungdomsvold holdes hemmelig

Ungdomsskoleelever i Vadsø sier vold blant unge foregår i det skjulte, etter at tre ungdommer ble dømt for en voldsepisode i fjor sommer.

Vold i Vadsø

I fjor sommer ble en 14 år gammel jente banket opp på gata i Vadsø.

Foto: NRK

– Jeg tror ikke folk lar være å banke noen på grunn av dette. Men de lar kanskje være å fortelle om det til mange, sier Mia Skrede, elev ved Vadsø ungdomsskole.

I fjor sommer ble hele Norge rystet av en episode hvor en 14 år gammel jente ble brutalt banket opp av tre jevnaldrende på gata i Vadsø.

En video av hendelsen ble lagt ut på Youtube, og voldsutøverne ble dømt til samfunsstraff på grunnlag av videoen. Ungdom i Vadsø sier slik voldsbruk fortsatt forekommer.

Filmet mishandling av 14-åring

Foregår i skjul

Ungdomskoleelevene sier de ikke ble overrasket da de fikk se videoen, og at slike episoder er vanlige i ungdomsmiljøet. Men ifølge dem har denne saken gjort at volden nå foregår mer i det skjulte.

– Jeg tror folk har blitt mer forsiktige etter dette. Jeg tror alle passer bedre på hva de sier og hva de legger ut på nett, etter at saken i fjor sommer ble politianmeldt og de hadde så mye bevis, sier Marie Jakola Skansen.

– Jeg tror voksne reagerte mer enn oss. For oss er det mer vanlig å se sånne ting, tilføyer Mia Skrede.

Starter handlingsplan mot vold

Video nsps_upload_2009_6_17_18_9_20_1371.jpg

Denne episoden i fjor sommer har nå fått Vadsø kommune til å starte arbeidet med en handlingsplan mot vold.

Som en konsekvens av den brutale voldssaken i fjor sommer, har Vadsø kommune startet arbeidet med en handlingsplan mot vold og overgrep i nære relasjoner.

Psykolog Jens Jensenius er leder for prosjektgruppen som skal utarbeide handlingsplanen. Han mener ungdommen våknet etter voldssaken i fjor, men at det fortsatt trengs tiltak for å fjerne ungdomsvolden.

– Det må jobbes langsiktig med barn,ungdommer og foreldre, for å hindre at man i fremtiden skal få se flere lignende episoder som den i fjor sommer. De barna som blir utsatt for vold, er dessverre også de som bruker vold. Så å ta tak i dette er et langt løp, sier han.

Konfliktrådet i Øst-Finnmark kan opplyse at så mye som 35 prosent av sakene de behandlet i fjor var voldssaker, og at en større andel av episodene foregikk nettopp i Vadsø.

- Mest vold i Finnmark