Hopp til innhold

– Å forby homofili er like absurd som å forby glede

Russisk lov som forbyr homofil propaganda har inspirert en gjeng ungdommer i Tromsø til å lage protestfilmen «Når latter blir forbudt». Ordfører Jens Johan Hjort ble også med.

Russiske lov som forbyr homofil propaganda har inspirert en gjeng ungdommer til å lage protestfilmen «Når latter blir forbudt». - Å forby homofili er like absurd som å forby glede, sier Louisa Danielsson (18) fra Amnestys ungdomsgruppe i Tromsø.

– I filmen har vi byttet ut homofili med glede. Den handler om at det er ulovlig å være glad i offentlighet, sier Yngve Ravn Benum (19) i Amnestys ungdomsgruppe i Tromsø.

I to intense uker har Amnestys ungdomsgruppe sammen med ungdomshuset Tvibit jobbet for å få ferdig filmen.

– Å forby homofili er like absurd som å forby glede, så dette ble utgangspunktet for filmprosjektet, sier leder i ungdomsgruppa, Louisa Danielsson.

Det skal være en film til ettertanke når OL i Sotjsi avsluttes, og skal deles på YouTube og andre sosiale medier.

– Vi vil minne om hva som har foregått bak kameraene under OL, forteller Danielsson.

(Saken fortsetter under bildet.)

Amnestys ungdomsgruppe

Yngve Ravn Benum (19) og Louisa Palmi Danielsson (18).

Foto: Ole-Gunnar Solheim

Stas å få med ordføreren

Takket være en helhjertet frivillig innsats både foran og bak kamera, ble de akkurat ferdig i tide.

Ekstra stas var det at ordføreren i Tromsø ville være med. Ungdommene sendte Jens Johan Hjort en mail, og fikk raskt svar om at han gjerne ville være med.

I filmen spiller han politisjef.

– Det ble vi veldig glad for, sier regissør Rasmus Eilertsen Bergli (17). Sammen med kameraten Jostein Falch Kvaal har han laget filmen «Når latter blir forbudt».

(Saken fortsetter under bildet.)

Hjort

Ordfører Jens Johan Hjort stilte gledelig opp som politisjef i filmen «Når latter blir forbudt».

Foto: Ole-Gunnar Solheim

30 frivillige, pizza og teaterkostymer

– Jeg mener alle skal få ha det bra, og det er helt feil at de skal bli fratatt de rettighetene bare fordi de forelsker seg i en av samme kjønn. Derfor ville jeg være med å lage denne filmen, sier Bergli til NRK.

Hålogaland teater stilte med kostymer og 30 frivillige statister stilte opp. Det totale budsjettet kom på fem pizzaer, kaffe, kjeks og litt sjokolade.

– Tror ikke det fører til forandring

Geir Seljeseth

Geir Seljeseth har jobbet mange år som journalist i Russland, og kjenner landet og det politiske systemet godt.

Engasjement og vilje skal det ikke stå på. Det syns tidligere journalist og Russland-kjenner Geir Seljeseth er veldig bra.

Men han tror ikke verken protestvideoer eller demonstrasjoner vil ha noen direkte effekt på Russiske myndigheter.

– Til syvende og sist så er det folket selv i et land som kan få til en forandring. Jeg tror ikke et ensidig press fra utlandet vil forandre noe. Men jeg tror at alle som kan være med å påvirke skal gjøre det, for å bidra til at folk i Russland får det friere og bedre, sier Seljeseth.

Det er ungdommene enige i. Men de tror de kan gjøre en forskjell.

– Vi har stor tro på budskapet vårt ved å påpeke det absurde ved disse lovene. Det vil kanskje ikke påvirke Putin, men det kan ha en innvirkning på folk i verden, sier Yngve Ravn Benum til NRK.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark