Hopp til innhold

Ungdom har fått i oppdrag å spørre andre unge om kommunereformen

SALANGEN (NRK): Flere kommuner i Troms har gitt elever i oppdrag å finne ut hva andre ungdom vet om og mener om kommunereformen.

Sosiologi-elever ved Salangen videregående skole har fått i oppdrag å spørre andre ungdom i fire kommuner om kommunereformen. Her deler Elias Haugseth Braathen og Ine Sørensen ut undersøkelsen på en skole i Salangen.

Sosiologi-elever ved Salangen videregående skole har fått i oppdrag å finne ut hva andre ungdom i fire kommuner om kommunereformen. Her deler Elias Haugseth Braathen og Ine Sørensen ut undersøkelsen på en skole i Salangen.

Det er sosiologi-elever på Sjøvegan videregående skole i Salangen som har fått dette oppdraget, og de gjennomfører i disse dager en spørreundersøkelse blant ungdom i Salangen, Dyrøy, Lavangen og Bardu.

I undersøkelsen spør de hva ungdommene vet om – og mener – om kommunereformen.

Det startet med at ungdomsrådet og ordføreren i Salangen ønsket å få fram ungdommenes meninger om kommunereformen. Etter en stund slengte Dyrøy, Bardu og Lavangen kommuner seg med.

– Målet er at ungdommens meninger skal være kjent den dagen avgjørelser om eventuelle kommunesammenslåinger tas, sier Elias Haugseth Braathen, sosiologielev i tredje klasse på Sjøvegan videregående, til NRK.

– Vi er framtida

Braathen mener det er viktig at han og andre ungdom vet mye om kommunereformen.

Elias Haugseth Braathen og Ine Sørensen

Elias Haugseth Braathen og Ine Sørensen, to av elevene som deler ut spørreundersøkelsen, synes det er interessant å jobbe med kommunereformen.

Foto: Linda Pedersen/NRK

– Vi er framtida. Det er vi som kommer til å ende opp med å styre landet, enten vi blir sykepleiere eller får høye stillinger i politiske partier. Derfor er det viktig at de som styrer landet nå får vite hvor mye vi vet om kommunereformen – og hva vi tenker om den.

Braathen synes at oppdraget han og de andre sosiologi-elevene har fått er ganske spesielt.

– Ut fra det jeg vet er ikke dette gjort før, sier han.

Større omfang enn først antatt

Andreas Seipäjärvi, lærer for sosiologi-elevene, sier at dette er en spørreundersøkelse som kan brukes til noe mer enn bare intern vurdering i skolen.

– Hvis undersøkelsen for eksempel viser klare tendenser på at ungdommen i enkelte kommuner sier at de ikke ønsker kommunesammenslåing, er det helt klart er signal til politikerne i disse kommunene. I tilfelle blir det opp til politikerne hvordan de skal tolke dette, sier han.

Seipäjärvi håper at resultatet av undersøkelsen er klart før jul.

– Dyrøy, Bardu og Lavangen kommuner syntes at dette var såpass interessant at de ville være med. Det er derfor omfanget har blitt litt større enn det vi trodde til å begynne med, sier han, og legger til:

– Spørreundersøkelser som dette går rett inn i fagplanen vår, så det passet veldig bra.

– Interessant å jobbe med

Ett av de 19 spørsmålene i spørreundersøkelsen er; «vet du hva kommunereformen går ut på?».

– Vi ville ha med dette spørsmålet for å få en statistikk over hvor mange ungdom som i det hele tatt vet noe om kommunereformen. Spørsmål nummer to er "ønsker du å bli involvert i prosessen i din kommune?", sier Braathen.

Elev Ine Sørensen synes det er interessant å jobbe med kommunereformen.

– Jeg visste ikke så mye om den på forhånd. Jeg visste mer om kommunesammenslåing, i og med at jeg er med i AUF. Jeg får ganske mye mer informasjon av å jobbe med denne spørreundersøkelsen, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark