NRK Meny
Normal

Gransker sikkerheten etter dødsulykke

Statens Havarikommisjon for Transport har gitt ut en rapport med detaljer rundt dødsulykken tidligere i juli, der den 59 år gamle svenske turisten Vig Jøste fra Gøteborg omkom. SHT iverksetter nå sikkerhetsundersøkelse av sjøulykken.

Havarert båt

Her forsøker redningsskøyta Odin å berge den havarerte båten der en fisker omkom.

Foto: Redningsskøyta Odin

Statens Havarikommisjon for Transport har i samråd med den svenske havarikommisjonen besluttet å iverksette sikkerhetsundersøkelse av sjøulykken 6. juli i år.

Det kommer frem i en artikkel på deres nettsider.

59 år gamle Vig Jøste fra Gøteborg omkom i ulykken.

To havariinspektører har vært på befaring i området og innhentet opplysninger fra vitner til ulykken.

Basert på foreløpige konklusjoner har SHT besluttet å gi varsel om et sikkerhetskritisk forhold. Dette til tross for at det er tidlig i undersøkelsesfasen, og at det derfor er knyttet usikkerhet til faktiske forhold omkring hendelsen og bakenforliggende forhold.

Beskrivelse av hendelsen

Søndag 6. juli leide fem svenske turistfiskere en Dolmøy 230 Fisker fra Nordkyn Nordic Safari AS i Mehamn. En lokal guide ble med på turen.

I rapporten kommer det frem at alle ble utstyrt med automatisk oppblåsbare redningsvester, og at været skal ha vært fint.

Ulykken oppstod mot slutten av turen. Etter ca. fire timer på havet la guiden merke til at hekken lå dypere i sjøen enn hva den hadde gjort tidligere på dagen, og da det ikke hjalp betraktelig å starte lensepumpa ba han turistene om å gå frem i båten for å løfte hekken.

Fremme fant turistene en vannsøyle som sto opp fra en dreneringsåpning i styrehusbrønnen. Guiden delte da ut termiske beskyttelsesdrakter til fiskerne, selv hadde han en tørrdrakt.

Var livløs

Kort tid etter personforflytningen, som hjalp en liten stund, sto vannet godt over dørken i hele fartøyet. Klokken 13:26 kantret fartøyet mot babord med tre personer stående på dørk forenfor styrhuset og tre personer stående på dørken aktenfor styrehuset.

Dette skjedde ca. to nautiske mil nord for Kinnarodden, nordvest for Mehamn. Fiskerne skal ha blitt oppmerksom på at en i følget var livløs da de lå i sjøen.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Laster kart, vennligst vent...

Vardø radio mottok mayday klokka 1304 to nautiske mil nord for Nordkynn i Finnmark.

Før fartøyet kantret fikk guiden varslet utleiefirmaet og sendt nødmelding over VHF. Samtlige fiskere og guiden ble tatt opp av vannet av den hurtiggående båten «Barents Explorer» og fraktet i land. Dette skjedde om lag en halv time etter at de sendte ut nødmeldingen.

Om bord på båten ble det iverksatt hjerte- og lungeredning av den livløse personen, men han ble senere konstatert omkommet. En av de øvrige turistfiskerne ble sendt til sykehuset.

Mehamn-ulykke

Til tross for at fiskerne ble reddet etter omtrent en halvtime sto ikke livet til den svenske turisten til å redde.

Foto: Are Olaussen