NRK Meny
Normal

Reagerer på ulovlig droneflygning

Luftfartstilsynet advarer mot konsekvensene etter at det ble observert ulovlig droneflygning under Arctic Race of Norway i Hammerfest.

Droner og Hammerfest

Folkemengder under Arctic Race of Norway og en drone med kamera.

Foto: Montasje/Allan Klo/NRK

Politiet i Hammerfest mottok torsdag flere meldinger om droneflyging over Hammerfest sentrum under Arctic Race of Norway.

Luftfartstilsynet sier flyvningen var ulovlig, men saken blir neppe etterforsket. Droneflygingen skal ha pågått over byens sentrumsgater, og var ikke godkjent på forhånd.

Flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet, Morten Raustein ser alvorlig på hendelsen.

– Vi tillater ikke flyvning over publikum som ikke har gitt sitt samtykke til det, sier Raustein.

Meldte fra om flygingen

Det var torsdag formiddag at flere tilskuere meldte fra om droneflygingen, som foregikk noen titalls meter over publikum i Hammerfest før starten av sykkelrittet Arctic Race.

Ifølge reglene skal slik flyging godkjennes av Luftfartstilsynet samt nærmeste lufthavn. I tillegg må droneoperatørene ha tillatelse fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet for fotografering fra lufta, samt gyldig ansvarsforsikring. Flyging over folkemengder er forbudt.

– Tenker ikke på konsekvensene

Det siste året har salget for slike droner eksplodert. De veier fra 500 gram til 5-6 kilo.

Raustein i Luftfartstilsynet har flere eksempler på ulovlig flyging over publikumsmengder.

– Det ble fløyet med drone blant annet over publikum på en Justin Bieber konsert, 17. mai-tog, sykkelløp. Det er mange eksempler der den som flyr åpenbart ikke har tenkt på konsekvensene hvis noe skulle gå galt, sier Raustein.

Regelendringer

Droneflygingen over Hammerfest sentrum er ikke politianmeldt.
Raustein medgir at regelverket fremdeles er omgitt av gråsoner, der man benytter et regelverk som er basert på bruk av tradisjonelle fly og helikoptre. Det vil det snart bli en endring på.

– Vi er i ferd med å lage en forskrift som blir vesentlig mer relevant enn det regelverket som er basert på bemannet luftfart. Det vil forhåpentligvis være på plass i løpet av høsten, sier Raustein.

Under Arctic Race i Alta, ble det også observert droner, eller multikopter, som de også kalles. Her hadde imidlertid piloten, som var innleid av TV2, innhentet de nødvendige tillatelsene, og holdt god avstand til publikum.

Tar sikkerheten på alvor

Hans Idar Haldorsen

Hans Idar Haldorsen i selskapet HI-media. Som driver med blant annet film og foto fra droner.

Foto: Privat

Hans Idar Haldorsen fra Alta driver firmaet HI-Media og leverer bilder og film fra droner. Haldorsen og hans samarbeidspartner filmet også fra sin drone når Arctic Race of Norway var i Alta.

Han forteller at de alltid har sikkerheten i høysete når de er ute på oppdrag.

– Du må være veldig sikker på den maskinen som du skal fly med. Det er et helt sett med forskjellige risikoanalyser som vi må sende inn til luftfartstilsynet, får å få de forskjellige oppdragene godkjent, sier han.

Haldorsen forteller at det ikke finnes noen regler for privat bruk av droner.

– Det blir litt som et luftgevær. Alle har lov til å kjøpe det og alle har lov til å bruke det. Men i det øyeblikket du peker det i en farlig retning er det et farlig våpen. Det er solgt utrolig mange slike «folkedroner». Jeg vet at en forhandler i Grimstad har solgt over 10 000 droner, sier Haldorsen.

Haldorsen oppfordrer til forsvarlig bruk av droner.

– Man må bruke det som et potensielt farlig kjøretøy. Det er karbonpropeller som svirrer rundt i 5000 omdreininger. Jeg har sett bilder på nettet av folk som er truffet droner, og de kan gjøre ganske stor skade selv om fartøyet er lite, sier han.