Normal

UiT sier nei til forbud mot nikab og burka: – Vi vil ha med alle

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet mener lovforslaget går imot verdiene de har på universitetet.

Anne Husebekk rektor ved UiT

Rektor Anne Husebekk mener ingen bør ekskluderes på grunn av valg av klesplagg.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Forslaget om en lov som forbyr helt eller delvis dekkende ansiktsplagg i offentlige institusjoner hadde høringsfrist i går.

UiT er blant flere universiteter som mener forslaget er unødvendig. Blant noen få universiteter som har vedtatt at de er for lovforslaget er Nord Universitet.

Rektor ved UiT, Anne Husebekk, sier det ikke har vært et problem med helt eller delvis dekkende ansiktsplagg ved universitetet.

– Vi mener vi kan håndtere de tilfellene som oppstår enkeltvis. Vi trenger ikke noen lov til dette, sier hun.

Vil ha åpenhet og inkludering

Husebekk mener høringsforslaget går i retning av et verdispørsmål om hvorvidt man skal ha rett til å utelukke kvinner med et spesielt antrekk fra enkelte studier.

– Verdien vi ønsker oss på UiT er åpenhet og inkludering av alle som ønsker å studere. Derfor er vi mot forslaget om en lov som ikke vil gi denne muligheten, sier hun.

Rektoren mener det er viktig å ha en balanse mellom det å ta imot kvinner med alle typer klær, og det å tilfredsstille det som dette forbudet skulle innebære – at man skal kunne se ansiktet til alle studentene.

Muslimske kvinner iført burka går ned Oxford Street i London.

Ja eller nei? I går ble det diskutert hvorvidt plagg som dekker ansiktet skal være lov eller ikke på offentlige institusjoner.

Foto: James Veysey / CAMERA PRESS

Videre forteller hun at det ved mange studier på universitetet ikke har vært problematisk med plagg som skjuler ansiktet.

Unntaksvis har det blitt diskutert i studieretninger der kontakt med mennesker er viktig, eller der kan gå utover sikkerheten.

– Nordmenn er vant til å se ansiktene til dem de snakker med. I slike tilfeller får studentene beskjed om at helt eller delvis dekkende ansiktsplagg ikke er forenlig med studieretningen ved UiT, sier Husebekk.

Det er også blitt tatt opp på studier der studentene tilbringer tid i laboratorier, der plagget kan hindre det nødvendige overblikket som kreves med tanke på sikkerhet.

Slike tilfeller har blitt håndtert på instituttnivå, ifølge rektoren.

Høringsforslaget har ført til stort engasjement. Blant noen få universiteter som er for lovforslaget er Nord Universitet.

På UiT var det enighet om ikke å støtte forslaget til et forbud.