Uforståelig, pinlig og uakseptabelt

0–6 for et meget sterkt Godset-lag på Alfheim i fjor var ille. Og 0–6 mot Lillestrøm på Åråsen både med Høgmo som sjef i 1992 – og Skarsfjord som hovedtrener i 2000, var omtrent like fryktelig for alle TIL-fans.

Tromsøs keeper Gudmund Kongshavn og Mostafa Abdellaoue i eliteseriekampen mellom Aalesund og Tromsø

Tromsøs keeper Gudmund Kongshavn og Mostafa Abdellaoue i kampen mellom Aalesund og Tromsø på Color Line Stadion.

Foto: EKORNESVÅG,SVEIN OVE/NTB SCANPIX

Men det som skjedde på Color Line Stadion i Ålesund søndag kveld, framstår for meg som tidenes pinligste TIL-tap i eliteserien.

Det var uforståelig.

Det var pinlig.

Og det var uakseptabelt.

Uforståelig – fordi TIL i starten av sesongen framstod med en helt annen defensiv trygghet enn i fjor. Ett baklengs på de fire første kampene, og 3–1 i målforskjell etter fire serierunder. Så kom 0–4 for Vålerenga, en grusom første halvtime mot RBK der det fort kunne stått 0–3 og nå dette:

0-6! For et annet lag i bunnstriden.

Og nettopp derfor er det pinlig. Ytterst pinlig, faktisk, for en klubb som TIL – og for dem som var involvert i fadesen. AaFK stod med ett poeng på sine fem siste kamper før møtet med TIL. Kollapsen rett etter pause skal bare ikke skje. Både kollektivt og individuelt var det stryk på flere av baklengsmålene. Og dette var ikke mot Rosenborg på Lerkendal, men mot Aalesund, som altså ikke hadde vunnet siden seriestarten. Og ikke scoret mer en ett mål på hjemmebane i en enkeltkamp siden i fjor høst. Da slo de Sandefjord 2–1. Og de rykket ned med klar margin ...

En så svak prestasjon er rett og slett uakseptabel. Og etter 1–12 på de tre siste kampene er det bare for sportsdirektør Svein-Morten Johansen å innkalle trenerteamet til et krisemøte. Her må det røskes opp. Hovedtrener Flovik må utfordres. Det samme må kaptein Simen Wangberg. For det blinker blålys etter at den positive sesongstarten er snudd til en aldri så liten skrekk-rekke.

Det er bedre å innse dette nå, ta tak i problemene umiddelbart – enn å vente, og tro at dette skal snu av seg selv.

Nå var i og for seg deler av kampen mot Rosenborg på torsdag positiv. Spesielt i 2. omgang var det trøkk, innsats, det ble skapt sjanser og publikum responderte på det. Men 0–10 på de to siste bortekampene er rett og slett ikke til å tro – når det skjer mot lag som, før disse kampene, lå bak TIL på tabellen.

Nå venter en 2. rundekamp i cupen mot 3. divisjonslaget Mjølner i Narvik. Jeg minner om at TIL røk ut i samme runde i fjor – da mot FK Senja fra 2. divisjon.

Fortjent!

Og på søndag kommer et Brann-lag, som har tatt 14 poeng på sju kamper, til Alfheim. Det er bare én måte å få vekk kveldens 0-6-fadese på. Og det er å slå både Mjølner og Brann.

I motsatt fall vil det bli betydelig støy – allerede to uker før nasjonaldagen!