NRK Meny
Normal

Uenighet om tiggeforbud i Troms

Politikere i Troms er uenige om hvorvidt det trengs å forby tigging eller ikke i kommunene.

Øyvind Hilmarsen

Byrådsleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen, vil vurdere et tiggeforbud i Tromsø dersom det er et problem.

Tirsdag ble det klart at etter harde forhandlinger med Senterpartiet får regjeringen flertall for å la kommunene innføre tiggeforbud. Allerede neste år kan tigging bli forbudt over hele landet, opplyser Regjeringen.

Byrådsleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen fra Høyre sier de ikke har vurdert saken skikkelig ennå.

– Vi er nødt til å vurdere det som er vedtatt på Stortinget nå, i tillegg til å vurdere om det er problem med tigging i Tromsø. Hvis det er et problem vil nok byrådet gå inn for å innstille til kommunestyret at det innføres et tiggeforbud, sier Hilmarsen til NRK.

– Usympatisk i kampen mot fattigdom

Byrådslederen mener det er viktig å unngå et utrivelig bymiljø.

– At en og annen person tigger etter penger, synes ikke jeg er et problem. Dersom det er utagerende tigging der du nærmest blir presset for penger på hvert gatehjørne, så blir det utrivelig bymiljø. Da er vi nødt til å innføre restriksjoner.

I Høyre i Tromsø er det strid om dette spørsmålet. Tidligere har ordfører Jens Johan Hjort (H), uttalt at han ikke vil ha et forbud. Også leder i Troms Unge Høyre er imot et tiggeforbud.

Leder Troms Europeisk Ungdom, Erlend Bøe

Leder i Troms Unge Høyre er imot et tiggeforbud.

– Å innføre et tiggeforbud er usosialt, lite prinsipielt og usympatisk i kampen mot fattigdom. At regjeringen nå innfører tiggeforbud vil bety at mennesker som tigger blir gjort til kriminelle fordi de ber andre mennesker om hjelp, sier leder i Troms Unge Høyre, Erlend Bøe.

– Ikke et problem i Harstad

Bøe mener at tiggeforbudet vil innebære at det vil variere fra kommune til kommune hvor du har lov til å spørre om hjelp.

– Jeg er enig i at det ikke er noe hyggelig syn å se mennesker i nød tigge etter penger, men jeg vil ikke forby det bare fordi jeg ikke liker det, sier Bøe.

Varaordfører i Tromsø, Anni Skogmann fra Fremskrittspartiet har gått inn for forbud. Mens ordfører i Harstad, Marianne Bremnes fra Arbeiderpartiet, sier at forbud mot tigging ikke har vært noe tema i kommunen.

Marianne Bremnes

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, forteller at tigging ikke har vært et tema i kommunen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Tigging er ikke noe problem i Harstad i dag. Det samme sier politiet, sier Bremnes til NRK.

Kristin Røymo uttaler til NRK at Arbeiderpartiet i Tromsø ikke ønsker et tiggeforbud i byen.