NRK Meny
Normal

Uenig om reintallsreduksjon

Striden om reintallsreduksjonene i Vest-Finnmark har også kommet til Stortinget.

Helga Pedersen og Frank Bakke Jensen

Helga Pedersen (H) og Frank Bakke-Jensen (AP).

Foto: NRK

Høyres Frank Bakke-Jensen mener Arbeiderpartiets parlamentariske leder løper fra ansvaret, når hun ber landbruksministeren skjerme de minste reineierne for slakting.

– Helga Pedersen satt som statsråd i to år etter at reindriftsloven ble vedtatt. I tillegg satt hun i fire år som parlamentarisk leder i Stortinget og forvaltet denne loven. Det er med reindriftsloven i bunnen vi har satt i gang de nødvendige prosessene som nå kommer. Da er det merkelig at Helga Pedersen kan begynne å vingle, sier Bakke-Jensen.

Pedersen svarer følgende på dette:

- Ap står fast ved at reintallet må reduseres. Jeg stiller meg derfor undrende til påstandene om at Ap vingler.

Rein
Foto: Máijá Holm Balto / NRK

Mener de minste må skjermes

Bakgrunnen for Bakke-Jensens reaksjon er at Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen, tirsdag på Dagsrevyen, ga uttrykk for at reineiere med få dyr måtte skjermes fra slakting.

Pedersen mener dette vil ramme de som ikke har skapt problemene på Finnmarksvidda.

– Man må være tydelig på intensjonen om at man ikke skal belønne de som har posisjonert seg, og at de mindre enhetene skal skjermes i forhold til de største, sier Pedersen.

– Bare kraftig lut som virker

Bakke-Jensen sier Helga Pedersen som regjeringsmedlem kunne tatt hensyn til dette da loven ble laget.

– Problemet på vidda er nå så stort at her er det bare kraftig lut som virker. Da er det merkelig at Pedersen ikke har tatt hensyn til de minste reineierne i sitt eget lovverk. Hvis hun mener problemet kun ligger der, sier Bakke Jensen.

Aps nestleder sier man alltid kan diskutere om dette burde vært gjort før.

– Det er uansett ikke noe argument mot å gjøre de rette tingene nå. Dette er et spørsmål om politisk vilje, og det er synd at Frp og Høyre motsetter seg dette. Uansett er det nå et flertall på Stortinget som vil ta hensyn til siidaandeler som har fulgt opp myndighetenes tidligere krav om reduksjon, sier Pedersen til NRK.

– Må ha legitimitet

Reindriftsloven åpner for at reineierne selv kan bestemme hvor mange dyr den enkelte skal ha i distriktet.

Det samlede tallet må imidlertid ikke overskride det øvre reintallet som er fastsatt. Klarer ikke de å bli enige internt, kan staten pålegge alle i distriktet om å redusere med like mange prosent. Det er dette som kalles forholdsmessige reduksjon.

I mange av distriktene i Vest-Finnmark er det gjort vedtak om slik reduksjon.
Frank Bakke-Jensen som selv er fra Finnmark, sier dette er en helt nødvendig prosess.

– De store som ikke følger loven blir straffet mye mer enn de minste. Men prinsippet for reintallsreduksjonen og økologisk bærekraft er det Helga Pedersen fraviker, når hun nå ber om at vi skal ta ekstra hensyn til enkelte eiere, sier han.

Helga Pedersen understreker at reduksjonene må ha legitimitet.

– For å lykkes med det, og for å sikre at reduksjonen har legitimitet, er det viktig å sikre at reduksjonene skjer på en rettferdig måte ved å skjerme de minste, og de som allerede har tatt sin del av reduksjonene, sier hun til NRK.