NRK Meny
Normal

Udetonerte bomber gir skyhøy husleie for politi og toll

Den nye grensetollstasjonen som er planlagt på Storskog blir så dyr - at husleia blir altfor høy for politi og toll som skal være der.

Den nye grensetollstasjonen som er planlagt på Storskog blir så dyr - at husleia blir altfor høy for politi og toll som skal være der.

Video: Fjerning av sprengstoff som kan ligge igjen på Storskog etter 2.verdenskrig, vil koste hundrevis av millioner.

Statsbygg setter nemlig som krav at husleia skal dekke inn det det koster å bygge stasjonen. Og det koster mye - når en må bombesikre området før en bygger.

Udetonerte bomber fra 2. verdenskrig kan ligge skjult i marka der den nye grensekontrollstasjonen mellom Sør-varanger og Murmansk skal ligge.

Husleia eksploderer

Statsbygg mener derfor at fjernstyrte robotgravemaskiner må til for å rydde opp, og prislappen kan bli på 700-750 millioner kroner. Dermed eksploderer også husleia - 70 millioner kroner i året kan det koste toll og politi.

– Det blir ei formidabel økning i husleia. Med budsjettene vi har i dag, har vi ikke mulighet til å håndtere det. Det vil faktisk utgjøre omtrent 60 prosent av dagens budsjett, sier regiondirektør for Tollregion Nord-Norge, Atle Joakimsen.

Byggingen av den nye tollstasjonen på russegrensa ved Storskog, kan i verste fall bli lagt på is. 
Enorme mengder armerte bomber i bakken, gjør at prislappen vil bli skyhøy. Justisdepartementet har lagt lokk på hele forprosjektet.

Krever ekstrabevilgninger

Når Staten bygger - skal husleia være såkalt kostnadsdekkende. Det betyr hele investeringa- pluss drifts og andre kostander skal dekkes av husleia. Politimester i Østfinnmark Ellen Kathrine Hætta, vil ikke ta den regninga.

– Ikke uten ekstrabevilgninger, det er åpenbart. Vi kan ikke velge bort om vi vil ha ytregrensekontroll på schengengrensa eller ikke. Så det er en kostnad som vi må ta, sier Hætta.

Verken Statsbygg eller justisdepartementet vil kommentere prislappen eller husleia. Men i juni vil hele byggeprosjektet havne på statsministerens bord. Beskjeden fra nord er klar: her må det ekstra penger på bordet:

– Ja, det håper jeg, ellers er det ikke mulig for oss å ta slike lokaler i bruk, sier Joakimsen.