Helt fra Frøydis Betten var liten jentunge var hun med å bake lefser til jul, og fremdeles er det samme oppskrift som gjelder. Her måles alt opp i kaffekopper, sånn gjorde de det før og sånn skal det gjøres nå også.
For ordens skyld så inneholder en gammel kaffekopp 1.5 dl væske.
Hornsaltlukta minner om jul
Hornsalt er en viktig ingrediens i lefser. Det får lefsene til å heve og lukten minner Frøydis Betten om jul.
– Det er veldig viktig å kjenne den skarpe lukta av hornsalt i huset når du steker lefser. Da er det nesten jul.
Den skarpe lukta skal slå mot deg, så du nesten kveles. Sånn var det før, og sånn skal det være nå også.
- Les også:
Lefsekliningen skal knase
Lefseklining lages av like mengder sukker og smør som røres hvitt, og smakes til med kanel. Lefsekliningen smøres på avkjølte lefser.
– Det eldste barnebarnet mitt hadde spist lefser med lite lefseklining, det var ikke populært. Så jeg måtte skjerpe meg, det må være godt med klining på lefsa. Og husk at det skal knase litt i sukker når lefsene spises, smiler Frøydis Betten.
Vil videreføre gamle baketradisjoner
For Frøydis Betten er det mange gode minner knyttet til de gamle baketradisjonene.
– Jeg skulle gjerne lært det jeg kan videre til mine barn og barnebarn, så jeg håper at noen av dem er interessert. Eller kanskje jeg må tre det nedover hode på dem? avslutter Frøydis Betten.