NRK Meny
Normal

Tviler på krav fra Troms Kraft

Det er vanskelig å nå fram med krav mot revisor, sier foreninga til dem som nå får krav på 1,7 milliarder fra Troms Kraft

Troms Kraft

Troms Kraft sitt hovedkontor i Tromsø.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Mandag ble det kjent at Troms Kraft krever 1,7 milliarder kroner fra revisjonsfirmaet PwC.

– Vanskelig å vinne frem

Men ifølge lederen i Den norske Revisorforening viser erfaringa at det er vanskelig å nå fram i rettsapparatet med pengekrav mot revisor.

– Slike krav er ikke så veldig vanlige, i hvert fall ikke i denne størrelsesorden. Og historien viser at det ofte kan ha vært grunn til å kritisere revisoren for det han har gjort, men ofte har sakene stoppet opp med at det ikke er årsakssammenheng mellom revisors handlinger og tapet, sier administrerende direktør Per Hanstad i revisorforeninga.

– Tingretten avgjør

Men Troms Kraft mener at PwC gjorde en for dårlig jobb som konsernrevisor. Også granskerne som forholdene i Troms Kraft mener at revisorene kan kritiseres.

Toppsjefen i Troms Kraft, Semming Semmingen, mener det er riktig å varsle et søksmål.

– Jeg er sikker på at det er riktig å gjøre dette. Det er viktig for oss å få klarhet i saken. Nå er det jo selvfølgelig opp til tingretten å avgjøre utfallet, sier Semmingsen.

Mener saken er uklar

Men det spesielle i denne saka er at Troms Kraft i tillegg til kravet mot PwC, også har varsla krav om 1,7 milliarder fra et svensk revisjonsfirma.

Per Hanstad er litt forundret.

– Det gjør saken litt uklar. Du kan lure på hvordan dette skal håndteres. Og det må avklares føre en rettslig prosess kan starte, sier han.