– Tviler på at barnebarna mine vil oppleve isbjørnen

BBC-legenden Sir David Attenborough frykter for isbjørnens fremtid. I dag får britene se en film fra Nordpolen som kan få stor innvirkning på debatten om global oppvarming.

David Attenborough

– Ingen kan seriøst hevde at global oppvarming ikke skjer, sier Sir David Attenborough.

Foto: Jon Aars / Norsk Polarinstitutt

Sir David Attenborough (85) er kjent som TV-programleder for den britiske kringkasteren BBC gjennom mer enn 50 år. Hans spesialitet er naturfilmer. Flere kjent også for det norske publikum gjennom NRK.

Når BBC sender den siste episoden av naturfilmserien «Frozen Planet» i kveld ,er det ventet at flere enn åtte millioner briter benker seg foran TV-apparatene.

Serien handler om hvordan klimaendringene påvirker polene.

Frykter barnebarna aldri får se isbjørnen

I kveldens program er Attenborough på Nordpolen for første gang i sin karriere.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph er programlederen nå bekymret for at barnebarna hans aldri vil få muligheten til å se en vill isbjørn.

– De får kanskje aldri den muligheten. Det er dyret på Nordpolen som har størst sjanse for å dø ut, sier Attenborough.

Ifølge Attenborough kan den globale oppvarmingen føre til et isfritt polområde så tidlig som sommeren 2020. Isbjørnen er avhengig av isen for å kunne jakte på sel, og en isfri pol vil derfor være særdeles dårlig nytt for isbjørnen.

Det siste programmet i serien «Frozen Planet» viser blant annet Attenborough mens han undersøker en undervektig isbjørn. Isbjørnen er skutt av en bedøvelsespil fra et helikopter og kan ifølge Attenborough være et eksempel på et individ som lider under at isen smelter.

Mener filmen vil påvirke klimadebatten

Det er dyret på Nordpolen som har størst sjanse for å dø ut.

Sir David Attenborough

The Telegraph har sett filmen som sendes onsdag og mener den vil ha stor innvirkning på den internasjonale debatten om global oppvarming. En debatt som er svært aktuell ettersom representanter fra 196 FN-land nå sitter i klimaforhandlinger i sørafrikanske Durban.

– Ingen kan seriøst hevde at global oppvarming ikke skjer, sier Attenborough.

Den amerikanske skuespilleren Alec Baldwin er allerede plukket ut til å legge kommentar på en versjon av serien ment for amerikanske TV-skjermer, men om den siste episoden blir sendt i USA er ennå usikkert ifølge The Telegraph.

Ifølge avisen er ankepunktet mot å sende episoden at det amerikanske publikummet ikke ønsker å lære om klimaforandringer på polene.