Hopp til innhold

Sysselmannen: - Livsfarlig å dra uten GPS i disse områdene

Et turfølge på elleve personer fra Oslo dro av gårde på skutertur på fjellviddene på Svalbard uten GPS og guide. Redningsmannskaper slet med å finne dem da det gikk galt.

Turfølge Svalbard

To skuterførere kjørte utfor denne skrenten. Skrenten er omtrent seks meter høy.

Foto: Sidsel Svarstad / Sysselmannen

En av snøskuterne havnet utfor en seks meter høy skrent, og reisefølget trengte hjelp fra redningsmannskap.

– Den første meldingen vi fikk fra sykehuset i 11-tiden tirsdag, var at det hadde skjedd en skuterulykke i Grønfjorden ved Barentsburg. Dette var ganske upresist, så vi fikk telefonnummeret til skuterfølget og ringte opp igjen, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand til Svalbardposten som først omtalte saken.

– Større mulighet for at de ikke blir funnet

Sysselmannen satte i gang en redningsaksjon med helikopter, men hadde ikke presise posisjoner å gå etter.

– Det viste seg at de i realiteten befant seg et sted mellom Kapp Laila og Heerodden, altså langs kysten i Isfjorden, nordøst for Barentsburg. Det skjønte jeg ut fra de opplysningene skuterfølget ga, sier Lyssand.

Redningsaksjon Svalbard

Oversiktsbilde fra skadestedet. Hollenderbukta i bakgrunnen.

Foto: Sidsel Svarstad / Sysselmannen

Dermed rykket Sysselmannen ut og fant de elleve personene som var på firmatur fra Oslo i det private skuterfølget i Hollenderbukta, et godt stykke unna området de først fikk melding om.

– Når et helikopter skal ut i fjellviddene på Svalbard, er det veldig viktig at vi har en posisjon å fly etter. Hvis det er litt dårlig sikt er det større mulighet for at personene ikke blir funnet. Nøyaktig posisjon kan man kun gi hvis man har med seg GPS. Det fungerer ikke bare som navigasjon, men som nødinstrument hvis en ulykke skulle skje, forteller sysselmannsførstebetjenten til NRK.

På sykehuset med skader

Personen som havnet utfor skrenten ligger nå på sykehuset i Longyearbyen.

Redningsaksjon Svalbard
Foto: Sidsel Svarstad / Sysselmannen

– Det er litt tidlig å si omfanget av skadene, men jeg vil si at det er snakk om lettere skader i overkroppen, sier Arild Lyssand til NRK.

En annen person i turfølget som også havnet utfor skrenten, slapp unna med skrekken.

– Jeg vil oppfordre alle som ferdes på viddene her på Svalbard om å ta med seg GPS. Det kan bli livsfarlig uten hvis det skulle skje noe, avslutter Lyssand.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark